Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rouzbeh Parsi är programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på utrikespolitiska institutet. Foto: SVT

Därför vill inte grannländerna ta emot palestinska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Till skillnad från i andra krig så har Gazas befolkning haft extremt begränsade möjligheter att fly. Israel kontrollerar alla vägar ut förutom en gränsövergång mot Egypten. Men grannländernas ovilja att ta emot eventuella flyktingar försvårar också situationen.

– Det finns en historia av fördrivningar vilket gör att det finns en överhängande risk att de inte får komma tillbaka till Gaza, säger Mellanösternanalytikern Rouzbeh Parsi.

Eftersom Israel kontrollerar luftrummet, vattnet och gränsen till Gaza ser grannländer risken att flyktingar inte skulle få återvända efter kriget, menar Rouzbeh Parsi.

– Det skulle till och med kunna framstå som att de hjälper Israel fördriva palestinier vilket man inte vill. Dessutom finns inte logistiska förutsättningar att husera 1,5 miljoner flyktingar, säger Parsi.

Krig mellan Israel och Hamas

USA kan påverka

De enda som skulle kunna få Israel att skriva under någon form av avtal att flyktingar från Gaza får återvända efter kriget är USA, menar Parsi. Men den nivån av inflytande på Israel har man inte visat sig ha förr.

Hittills har Egypten bara tagit emot ett fåtal människor från Gazaremsan, bland annat skadade som behöver vård och utländska medborgare som ska evakueras.

Förutom oron att flyktingar inte skulle få återvända har landet fler bekymmer.

– De vill inte att Hamaskrigare följer med in som kan skapa problem i Egypten men också för Israel från Egypten.

Ett sådant utfall skulle till och med riskera att Egypten dras in i kriget menar statsvetaren Anders Persson.

Kommer kräva palestinsk stat

I grannländerna Libanon och Jordanien är historien av fördrivna palestinier än mer påtaglig.

– Libanon har redan många palestinska flyktingar från tidigare krig som nu bor i flyktingläger. Man har uttryckt förhoppningen att de ska få återvända till sitt hemland men det kommer med största sannolikhet aldrig ske, säger Rouzbeh Parsi.

Libanons instabila ekonomi påverkar också landets förmåga.

Jordaniens befolkning består till stor del av palestinier. Många flydde till landet i samband med krigen 1948 och 1967.

– Jag tror inte man skulle kunna hantera det inrikespolitiska trycket om nya flyktingar släpps in utan garanti att få återvända. I slutändan tror jag de kommer kräva en palestinsk stat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet