Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amerikanska experten: ”Ingen större risk för fler framgångsrika dåd” Foto: SVT/EPA

Därför vill IS slå till mot Ryssland

Publicerad

Den afghanska terror-grenen IS Khorasan har tagit på sig terrorattacken i Moskva i fredags.

Att gruppen ger sig på Ryssland är förväntat, menar Amira Jadoon, terrorforskare vid Clemson University.

– Ryssland är ett av deras främsta mål, säger hon i SVT:s Agenda.

Än går det inte att slå fast vem som ligger bakom terrordådet mot Crocus city hall i Moskva. Medan Ryssland fortsätter rikta anklagelser mot Ukraina misstänker allt fler experter att det är den afghanska IS-grenen IS Khorasan som bär ansvaret.

Gruppen, som själva tog på sig dådet i helgen, har sedan länge betraktat Ryssland som ett prioriterat mål.

Terrorattack i Moskva

– Islamiska staten i allmänhet och IS Khorasan i synnerhet ser Ryssland som en av sina främsta fiender, säger Amira Jadoon, terrorforskare vid Clemson University i USA.

Kontakt med talibaner

Det finns flera faktorer som gör Ryssland till ett attraktivt mål för gruppen, menar hon. Bland annat har landet varit inblandat i kampen mot IS i Syrien.

– IS Khorasan vet även att Ryssland har försökt upprätta förbindelser med talibanerna som är deras främsta fiende.

Terrorexperten Hans Brun nämner att det länge funnits inhemska konflikter mellan den ryska centralmakten och muslimska minoriteter.

– Det är något som jihadisterna använt sig av. De här konflikterna är hundratals år gamla, säger han.

Stärker gruppens rykte

Vad terrorattentaten i Moskva innebär för IS i stort är svårt att avgöra men enligt Amira Jadoon kan attacken fungera som en rekryteringskampanj för gruppen, vars ambition är att skapa ett nytt kalifat i Syd- och Centralasien.

– Man försöker positionerna sig som den ledande regionala utmanaren. Att kopplas till attacker som denna stärker verkligen deras rykte.

Kan ge svallvågor i väst

Och även om IS Khorasan främst riktar sig mot länder i Syd- och Centralasien kan det ge svallvågor i resten av världen. Redan nu märks effekter i Frankrike, som under söndagen höjde sin terrorhotnivå till den högsta.

– Den största risken ligger i IS förmåga att mobilisera sympatisörer på distans. De utnyttjar digital teknik för att radikalisera, rekrytera och instruera personer över långa avstånd. Det tror jag är det verkliga hotet mot Europa och väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Moskva

Mer i ämnet