Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se cyberexperten förklara riskerna och vinningarna med iriscanning i videon ovan. Foto: SVT/EBU

Därför vill Open AI:s grundare scanna din iris

Publicerad

Ögon, kryptovalutor och silverglober. Det är konceptet bakom Chat GPT-skaparen Sam Altmans senaste projekt WorldCoin. En kryptovaluta som ska ta död på världens fattigdom.

Sedan internet lanserades 1983 har man haft ett genomgående problem: verifiering av människors identitet. Det vill OpenAI:s grundare Sam Altman lösa genom sitt nya kryptoprojekt, Worldcoin.

Kryptoplånbok

Worldcoin är framför allt en kryptovaluta, men även en digital identitet som kallas för World ID. En sorts utveckling av mobilt bank-id för din kryptoplånbok.  

ID:t är framförallt till för att säkra att rätt personer får åtkomst till valutan som köpts, och det säkerställs med hjälp av biometriska data. Närmre bestämt ägarens iris.  

– Ett problem med biometriska metoder är att det aldrig är någon som misslyckats med att lura en sådan här sensor som läser av datan, säger Stefan Axelsson, professor i digital forensik och cybersäkerhet. 

– Om din data då läcker kan du inte byta den. Du har ju bara tio fingeravtryck och två ögon.  

Mål att utrota all fattigdom

Säkerhetssystemen bakom Worldcoin har dock redan väckt oro. Bland annat har en granskning gjord av MIT upptäckt vilseledande budskap i projektets marknadsföring och att man samlade mer biodata än vad man sade officiellt.

Men trots detta köar tusentals för att registrera sig. Bara dagar efter lanseringen värderades Worldcoin till 255 miljoner dollar. 

“Worldcoin är ett försök till global anpassning, resan kommer att bli utmanande och resultatet är osäkert.” Det skriver Sam Altman tillsammans med sin medgrundare Alex Blania i ett öppet brev om projektet. 

Det osäkra, slutgiltiga målet är att skapa ett valutasystem som banar väg för AI-finansierad universell basinkomst. Alltså att alla människor ska få en fast lön – oavsett inkomst. Men hur det ska gå till vet inte ens Worldcoin.

Se cyberexperten förklara riskerna och vinningarna med iriscanning i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.