Kim Jong-Un, till höger, vid veckans överläggningar. Foto: AP/TT

Datum klart för nytt toppmöte mellan Nord- och Sydkorea

Uppdaterad
Publicerad

Nord- och Sydkorea har enats om ett tredje toppmöte mellan ledarna Kim Jong-Un och Moon Jae-In, meddelar den sydkoreanska regeringen. Mötet hålls i Pyongyang mellan den 18 och 20 september.

Beskedet kommer efter rapporter om ett lyckat möte mellan en sydkoreansk delegation och Kim denna vecka.

– Nord och syd bör anstränga sig ytterligare för att förverkliga atomavrustningen på koreanska halvön, säger Kim enligt nyhetsbyrån KCNA.

Nordkorea-krisen

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att de två ledarna planerar att prata om hur man praktiskt ska gå till väga för att nedrusta.

Vill få formellt slut på Koreakriget

Kim Jong-Un har sagt att han vill avrusta under Donald Trumps mandatperiod, som sträcker sig till början av 2021. Under mötet med den sydkoreanska delegationen sa Kim också att han fortsätter ha förtroende för Trump och att han var frustrerad över att det har uttryckts misstro mot hans vilja att nedrusta.

Kim Jong-Un och Donald Trump kom överens om att Nordkorea skulle göra sig av med sina kärnvapen under ett möte i juni i år.

I augusti ställde Donald Trump in den amerikanske utrikesminister Mike Pompeos besök till Pyongyang med hänvisning till att nedrustningsprocessen går för långsamt. Nordkorea vill i sin tur att USA även formellt avslutar Koreakriget innan man tar några verkliga steg mot nedrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet