David Boati: Dagens dom ett slags avslut

Publicerad

Terrorattacken mot Charlie Hebdo ägde rum för snart sex år sedan. Men dådet som tog tolv människors liv är fortfarande ett öppet sår i Frankrike.

– Det är fruktansvärt. De var vänliga, begåvade människor. En ren tragedi, säger Parisbon Isabelle Rohnor till SVT.

2015 skakades världen av terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo – och mot yttrandefriheten som princip.

Tidningen är känd för sin satir som slår åt alla håll, och innan attacken hade en karikatyr av den islamiska profeten Muhammed publicerats.

– De har alltid skämtat och drivit med folk. Det är inte bara Muhammed som varit måltavla, utan påven, de Gaulle – alla, säger Isabelle Rohnor, som bor i Paris.

”Ska inte få hindra oss från att leva våra liv”

Under onsdagen avslutades rättegången mot flera personer åtalade för medhjälp till dådet. Alla dömdes skyldiga. Gärningsmännen sköts ihjäl av polis.

– Nästan sex år efter attacken och en rekordlång rättegång blir dagens dom som ett slags avslut, säger SVT:s reporter David Boati, på plats i Paris.

– Det är jobbigt när man tänker på det, men livet går vidare. Några galningar ska inte få hindra oss från att leva våra liv, säger parisbon Pierre.

När David Boati frågar ett butiksbiträde om de sålt många nummer av Charlie Hebdo under rättegångsdagen blir svaret:

– Massor. De tar nog slut före kvällen.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.