Samtliga döms i Charlie Hebdo-rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga 14 åtalade i rättegången som rör fallet Charlie Hebdo döms skyldiga. Sju av dem döms för terrorrelaterade brott. En av dem är Hayat Boumeddiene, ex-flickvän till en av döda gärningsmännen, som döms till 30 års fängelse.

Idag föll domarna mot de personer som misstänktes för medhjälp till terrordådet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo och mot en judisk livsmedelsbutik för snart sex år sedan.

Den 7 januari 2015 genomförde två män ett terrorattentat mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. 12 personer dödades och 11 skadades. Dagen efter sköts en polis av en tredje gärningsman. Ytterligare en dag senare tog samma gärningsman flera gisslan i en judisk livsmedelsbutik. Fyra personer dödades i gisslandramat.

Alla tre gärningsmän sköts till döds av polis.

Rättegången har beskrivits som historisk, bland annat för att den filmats för eftervärlden. Domarna som föll sent under onsdagseftermiddagen har dragit ut på tiden på grund av coronapandemin. Över tre månader har gått sedan rättegångarna inleddes.

Hälften döms för terroruppsåt

14 personer stod åtalade för medhjälp under attacken. Ingen av de åtalade är misstänkta gärningsmän, utan misstänks ha bistått med exempelvis vapen, bostäder eller finansiering av dådet.

– För sju av 14 anses det bevisat att det funnits terroruppsåt. Den andra hälften blir också dömda men får mildare straff. Man anser inte kunna bevisa att de gjort något medvetet terrorrelaterat, säger SVT:s reporter David Boati på plats i Paris.

Samtliga döms till fängelsestraff som varierar mellan fyra år och 30 år.

Döms i sin frånvaro

En av de åtalade, Hayat Boumeddiene, döms till 30 års fängelse för att ha finansierat terrorism och för att ha tillhört ett terroristnätverk. Boumeddiene döms i sin frånvaro och tros vara på rymmen i Syrien där hon ska ha anslutit till terrorsekten IS, skriver Reuters. Ytterligare två åtalade döms i sin frånvaro.

Boumeddiene var partner till Amedy Coulibaly, som sköt ihjäl fyra personer under ett gisslandrama vid en judisk livsmedelsbutik i Paris i anslutning till terrorattacken mot Charlie Hebdo. Amedy Coulibaly har också kopplats samman med gärningsmännen i attacken mot satirtidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.