– Det finns inget slut på detta. Det är ett kollektivt trauma för hela världen, säger Marie Darrieussecq, tidigare medarbetare på satirtidningen Charlie Hebdo. Foto: SVT

Tidigare Charlie Hebdo-skribenten: Människoliven viktigare än domen

Uppdaterad
Publicerad

Marie Darrieussecq arbetare på satirtidningen Charlie Hebdo i två och ett halvt år. Hon har följt den långa rättsprocessen kring terrordådet mot satirtidningen, som fick sitt avslut i dag.

– Jag mer intresserad av de förlorade människoliven än de som fick sin dom i dag, säger hon till Kulturnyheterna.

Under onsdagseftermiddagen föll domarna över de som anklagats för medhjälp till terrordåd i den uppmärksammande Charlie Hebdo-rättegången.

Författaren och den tidigare Charlie Hebdo-skribenten Marie Darrieussecq har följt alla rättegångsdagar.

– Personligen är jag mer intresserad av de förlorade människoliven än de som fick sin dom idag. Det känns irrelevant att prata om fakta, som att det kostade 12 000 euro för terroristernas vapen och resor, när förlusten av liv är ovärderlig, säger hon.

Skrev för Charlie Hebdo

Marie Darrieussecq debuterade och slog igenom stort 1996 med romanen Suggestioner. Boken översattes till över trettio språk . Efter Terrorattentaten i Paris 2015 började hon skriva för Charlie Hebdo för att stötta tidningen och yttrandefriheten i landet.

– Jag skrev för Charlie Hebdo regelbundet i två och ett halvt år, men jag kunde aldrig vänja mig vid bunkern som vi tvingades arbeta i, säger hon.

Hon berättar att hon alltid var rädd och fortfarande är upprörd över att journalister behöver arbeta med beväpnade vakter bredvid sig.

– Säkerheten är mycket högre än på en flygplats. Till slut tog min rädsla överhanden och jag slutade skriva för tidningen.

”Finns inget slut”

Marie Darrieussecq eget författarskap har inte direkt påverkats av terrorattentatet 2015 eftersom hon inte själv skriver om religion, men hon har blivit medveten om riskerna att skriva om detta.

– Självcensuren har inte drabbat mig eftersom jag skriver om andra saker än om religion, men jag upplever en spänd stämning i landet och vet att det kan vara farligt att prata om religion i Frankrike idag.

Tror du att dagens dom kommer att ses som ett avslut på terrorattentatet mot Charlie Hebdo 2015?

– Nej, det finns inget slut på detta. Det är ett kollektivt trauma för hela världen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.