Nihad Fejzic och hans son Alija vid sitt förstörda hem i Donji Kolici i centrala Bosnien. Foto: SVT

De återvänder till sina förstörda hem

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans svåra översvämningar i Bosnien och Serbien återvänder nu människor till sina förstörda hem för att försöka rädda vad som räddas kan.

Nihad Fejzic och hans son Alija betraktar sitt förstörda hem i Donji Kolici i centrala Bosnien, där vattenmassorna helt demolerat huset de bodde i.

– Det som var husets andra våning ligger nu i markhöjd – den första våningen har försvunnit ner i marken, säger Nihad Fejzic.

Översvämningar på Balkan

Flera dagars kraftigt regnande utlöste stora jordskred som begravde vägar, bostäder och hela byar.

Nihad, som överlevde kriget 1992-1995, såg vattnet utradera allt som han byggt för sin familj. De är bara några av hundratusentals bosnier vars liv på något sätt påverkats av översvämningarna.

Förlorat allt

De går runt i det raserade huset och plockar bland saker som de hittar i leran.

– Jag har förlorat allt, konstataterar Nihad.

– Vi överlevde nätt och jämnt, min fru, våra barn och jag. En granne hjälpte oss fly. För att bygga det här huset tog jag ett banklån – nu är det bara lånet kvar... Vi har ingen aning om vart vi ska ta vägen.

En till familjemedlem har dock överlevt: Katten.

– Jag är glad att den klarade sig, säger Alija.

Och katten får följa med när de går därifrån.

Också i det svårt översvämningsdrabbade Serbien pågår nu arbetet med att röja upp efter övesvämningskatastrofen. I den västliga regionen Krupanj, som är känd för sin skönhet och brukar locka många turister, är förödelsen stor.

Enligt lokala medier har omkring 200 hus i staden Krupanj förstörts och omkring 600 invånare har evakuerats. Många av dem vet inte om de kan eller vill flytta tillbaka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar på Balkan

Mer i ämnet