Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från när slagsmålet bryter ut i Georgiens parlament. Foto: Reuters

Stort politikerslagsmål i Georgien

Uppdaterad
Publicerad

En företrädare för Georgiens styrande parti blev under måndagen slagen i ansiktet under ett sammanträdande om ett kritiserat lagförslag.

Fullskaligt handgemäng bröt därefter ut, när andra politiker ville hämnas attacken.

Det blev ”polsk riksdag” i Georgiens parlament när oppositionsledamoten Aleko Elisashvili, mitt under ett sammanträde, utdelade en snyting till en företrädare för det styrande partiet Georgisk dröm.

Attacken urartade i kalabalik och fullskaligt handgemäng när ledamöter från båda sidor påbörjade ett tumultartat slagsmål i kammaren – en enligt Reuters återkommande företeelse inom georgisk politik.

Se bilderna från slagsmålet i videon.

Omtvistad agentlag

Slagsmålet inträffade under behandlingen av ett lagförslag som går ut på att organisationer som får mer än 20 procent av sin finansiering från utlandet ska registreras som utländska agenter, rapporterar Reuters.

Lagförslaget har anklagats för att vara inspirerat av en rysk förlaga och ses av kritiker som ett försök från Georgisk dröm att distansera landet från väst.

EU har varnat för att det skulle kunna hindra landet från att gå med i unionen och protester mot lagen har under veckan samlat tusentals demonstranter i huvudstaden Tbilisi.

– Jag hoppas att vi skapat stort tryck nog för att få den här lagen ur parlamentet, men annars får vi se till att göra oss av med den här regeringen, säger den 24-åriga demonstranten Tornike till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.