Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen föreslås bli ny ordförande för EU-kommissionen. Foto: Michael Kappeler/Reuters/TT

”De höll henne på halster – så länge som det bara gick”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den tyska försvarsministern och kristdemokraten Ursula von der Leyen blev till slut vald till ny ordförande i EU-kommissionen. Men det satt långt inne. Hon fick bara 383 röster – ett långt mindre stöd än vad hon hoppats på.

Pontus Mattsson

politikreporter

Socialdemokraterna höll henne på halster så länge som det bara gick. Först 10 minuter före omröstningen meddelade de att en majoritet av gruppen skulle rösta för henne. Samtidigt visar röstsiffrorna att många socialdemokrater röstade emot. Särskilt de från Tyskland och Österrike. Röstningen är hemlig, så hur var och en röstade får vi aldrig veta.

”Ett sätt att visa missnöje”

Det hela har varit ett sätt att visa missnöje inte bara med en partipolitisk motståndare utan också hur mot hur hela utnämningsprocessen gått till. EU-parlamentet ville ju att någon av toppkandidaterna från partigrupperna skulle få jobbet och den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans låg länge bra till, men det gick inte att få enighet kring hans namn under toppmötet när Stefan Löfven och hans kollegor i EU möttes häromveckan.

Frågan är också vad turerna kring utnämningen och det knappa stödet för den nya ordföranden kommer att innebära för samarbetet i parlamentet framöver. Före EU-valet i våras har det ju räckt med att Socialdemokraterna och den stora konservativa gruppen gjort upp för att få majoritet, nu måste ytterligare partigrupper in för att nå över 50 procent.

De gröna, som gick framåt i EU-valet, är en grupp som många trott kunnat få en nyckelroll i det nyvalda parlamentet. Nu valde de gröna att rösta nej till von der Layen med motivet att hon inte har tillräckligt långtgående förslag på miljöområdet.

Konservativa gruppen riktade kritik mot de gröna

De konservativa menade då att De gröna därigenom ställde sig ”tillsammans med extremvänster och extremhögern” och riskerar att bli betraktade som en oseriös förhandlingspartner. Inte alls, menade den gröna gruppledningen på sin presskonferens. Bara för att vi är ”för Europa” innebär det inte att vi därför säger ja till sakpolitik vi inte gillar.

Fortsättning lär följa. Närmast under hösten när Ursula von der Leyen nu ska utse sina kommissionärer som EU-parlamentet ska ha synpunkter för att de sedan ska godkänna kommissionen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.