Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inte förlorat hoppet. Vi ska se till att du kommer hem.” – se mer i klippet. Foto: Mikael Eriksson/SVT

De kämpar för att få hem sin son efter 7 oktober

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna om vapenvila och frisläppande av gisslan fortsätter. SVT har träffat föräldrarna till en av de fem amerikaner som tros hållas som gisslan av Hamas.

Årets Israelfestival i New York fokuserar på 7 oktober. Föräldrarna till Omer Neutra berättar att de insåg att deras son togs till fånga genom sociala medier.

– Någon skickade ett videoklipp som Hamas hade filmat och lagt ut på sociala medier, berättar mamman, Orna Neutra.

Krig mellan Israel och Hamas

Sedan 7 oktober har Omer Neutras föräldrar organiserat demonstrationer och samarbetat med makthavare för att gisslan ska släppas fria.

116 gisslan kvar

Det var 251 personer som togs som gisslan av terrorstämplade Hamas 7 oktober, enligt Israel. Av dessa är 120 kvar i Gaza, vilket även inkluderar fyra personer som tillfångatogs 2014 och 2015.

Israel befarar att många i gisslan är döda. Enligt Hamas har flera av gisslan dött i israeliska anfall.

I början av juni bekräftades fyra gisslan ha dött. Av dessa var tre äldre män och den fjärden en man i 50-årsåldern. Israelisk militär sade då att dessa dog under israeliska anfall mot Khan Younis.

Stora protester i Israel

I flera månader har det pågått demonstrationer i Israel som engagerat tiotusentals. Demonstranter har bland annat krävt regeringens avgång samt ett avtal för att få hem gisslan.

Under söndagen blockerade demonstranter motorvägar under rusningstrafik och antände bildäck. Flera personer greps och demonstranter drabbade samman med polis.

Se Israelfestivalen i New York i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet