Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det senaste halvåret har Samir Abu Eid rapporterat om händelserna i Israel och Gaza – här delar han med sig av några av de starkaste ögonblicken. Foto: TT/Pablo Torres/SVT

Samir Abu Eid ser tillbaka: Sex månader efter Hamas attack och kriget i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid var på plats i Jerusalem när flyglarmen gick på morgonen den 7 oktober. Han ser tillbaka på Hamas attack i Israel och det efterföljande kriget i Gaza.

– Det är ett stort trauma för både israeler och palestinier. Sjunde oktober är det värsta som hänt judarna sedan Förintelsen och kriget i Gaza är det värsta som hänt palestinierna sedan nakban, då de fördrevs och förlorade sitt land, säger Samir Abu Eid.

När rapporterna om att terrororganisationen Hamas tagit sig in i Israel kom, den 7 oktober 2023, stod Samir Abu Eid på Olivberget i Jerusalem och rapporterade i SVT:s direktsändning.

– Efter den där första direktsändningen åkte jag runt i Jerusalem och gatorna var öde, människor var nervösa, skräckslagna. Allt förändrades bara på ett ögonblick, säger han.

Krig mellan Israel och Hamas

Samir Abu Eid och fotograf Pablo Torres var med i den första grupp med journalister som släpptes in vid musikfestivalen där flera hundra personer sköts till döds och flera tagits som gisslan.

– Det kändes att platsen kommer få stor betydelse i den israeliska historien. Jag var tillbaka där häromveckan och såg att människor kommer till den här platsen och sörjer, säger Samir Abu Eid.

Släpps inte in i Gaza

Kriget i Gaza är det femte sedan Samir Abu Eid började rapportera om Mellanöstern.

– Men det som sker nu, döden och lidandet, är så mycket värre än tidigare, säger han.

Inga internationella journalister släpps in i Gaza, och informationen inifrån kommer bland annat från lokala palestinska journalister. Samir Abu Eid har kontakt med både journalister och vanliga familjer inne i Gaza.

– Men jag vill ju vara ögonvittne. Vi får mycket information, men det är bara en bråkdel av vad vi skulle kunna få reda på om jag och andra journalister hade fått vara där, säger han.

I videon ser Samir Abu Eid tillbaka på sex månaderna av krig mellan Israel och Hamas genom sina egna inslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet