• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Storbritanniens miljöminister Gove anses av många vara Boris Johnsons största utmanare till partiledarposten.

De kandiderar om partiledarposten efter Theresa May

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart vilka som kandiderar till partiledarposten för det konservativa partiet i Storbritannien efter Theresa Mays avgång. Totalt är det 10 politiker som kandiderar, där ibland miljöminister Michael Gove och favorittippade Boris Johnson.

Bland kandidaterna finns såväl Andrea Leadsom och Esther McVey som gärna lämnar unionen utan avtal som utrikesminister Jeremy Hunt, som uttryckt att det är ett ”politiskt självmord” att försöka driva igenom ett avtalslöst utträde ur EU.

Andra kända namn som har sikte på Mays stol är nuvarande inrikesministern Sajid Javid och miljöminister Michael Gove. Gove anses vara största utmanare till kampens stora favorit, forne utrikesministern Boris Johnson.

– Boris Johnson kommer troligen att vinna valet eftersom han erbjuder Konservativa partiets medlemmar vad de vill ha, en ”no-deal brexit”, säger Tim Bale, professor i politik vid Queen Mary-universitetet i London till TT.

Ifrågasatt efter kokainerkännande

Michael Gove har dock hamnat i blåsväder efter att det uppdagats att han använt kokain. Och droganvändandet tog upp mycket av måndagens pressträff där han presenterade sin kandidatur.

– Jag har tidigare förklarat min ånger över gamla misstag, sa Michael Gove, rapporterar Sky News.

Samtidigt passade Michael Gove på att kasta en känga mot Boris Johnson genom att berätta vad han skulle säga till konkurrenten, om de två skulle bli slutgiltiga kandidater.

– Dra dig inte ur det här. Jag vet att du har gjort det förut, och jag vet att du i ditt hjärta kanske inte tror att du kan klara av det här. Men de konservativa förtjänar ett val, så låt oss ha ett riktigt race.

Drog sig ur i sista sekund

EU-vännen Sam Gyimah som hoppas på en ny brexitomröstning ångrade sig på måndagen och valde att inte kandidera.

– Jag är väldigt tacksam för stödet jag fått, både offentligt och privat. Men jag har nått slutsatsen att det inte funnits tid att bygga ett tillräckligt stöd, då jag kom in i racet i ett sent skede, därför har jag bestämt mig för att dra mig tillbaka, säger Sam Gyimah i ett skriftligt uttalande.

Premiärminister Theresa May sitter kvar på sin stol fram till att en ny partiledare utsetts.

De vill ta över efter May

  • Michael Gove, 51, miljöminister. Brexitförespråkare som står bakom Mays avtalsförslag, men inte utesluter en hård brexit.
  • Matt Hancock, 40, hälsominister. Brexitmotståndare som svängt om och stödjer Mays avtal.
  • Mark Harper, 49, tidigare handikapp- och invandringsminister. Anser sig stå fri från de senaste årens kaos eftersom han aldrig varit minister under May.
  • Jeremy Hunt, 52, utrikesminister. Ville inte lämna EU. Vill nu lämna, men med nytt avtal.
  • Sajid Javid, 49, inrikesminister. EU-skeptiker som röstade mot brexit 2016, men nu kan tänka sig att lämna EU utan avtal.
  • Boris Johnson, 54, tidigare utrikesminister. Hårdför brexitör som kan tänka sig lämna EU med eller utan avtal.
  • Andrea Leadsom, 56, tidigare gruppledare i parlamentet. Brexitförespråkare som lämnade sin position i maj i protest mot Mays senaste försök till utträdesavtal.
  • Esther McVey, 51, tidigare arbetsmarknadsminister. Brexitförespråkare som hoppade av regeringen i protest mot Mays avtal.
  • Dominic Raab, 45, tidigare brexitminister. Avgick i protest mot May i november i fjol. Vill ha ett nytt avtal, annars en hård brexit.
  • Rory Stewart, 46, biståndsminister. Anser att ett avtalslöst utträde vore skadligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.