EU-minister Hans Dahlgren (S) hoppas på ett ordnat utträde. Foto: Anders Wiklund / TT

Svenske EU-ministern om Mays avgång: Ändrar ingenting i nuläget

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen meddelade Storbritanniens premiärminister Theresa May att hon avgår. Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) säger att det inte har någon större betydelse för brexitförhandlingarna, eftersom ett avtal redan är på plats.
– Problemet är ju att det inte godkänts av det brittiska parlamentet. Frågan är om det uppstår en annan situation när man byter premiärminister, säger han.

Theresa Mays avgång påverkar inte förhandlingarna mellan EU och Storbritannien, eftersom det inte pågår några sådana. Det säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren.

– Vi har ju ett avtal som reglerar hur utträdet ska gå till, från november förra året, säger han.

Hoppas på godkännande

Problemet hittills har varit att det brittiska parlamentet har underkänt avtalet. Inte en gång, inte två gånger utan tre gånger.

– Frågan är om det uppstår en annan situation när man byter premiärminister. Man har ju kvar samma parlament, säger Hans Dahlgren.

Kommer något förslag att godkännas?

Jag hoppas verkligen det. Det är bra för både britterna och EU med ett ordnat utträde. Det är bra om medborgarna i Storbritannien och EU får ordentliga villkor för framtiden, säger han.

”Kommer uppstå hinder”

Om Storbritannien inte godkänner avtalet kommer det att bli krångligt för alla inblandade, menar EU-ministern.

– Då kraschar de ut ur EU. Då blir det besvärligt. En direkt konsekvens är att det blir en tullgräns mellan Storbritannien och EU. Vi har förberett oss på det från svensk sida, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet