Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aktionen med en Erdogan-liknande docka hängandes utanför Stockholm stadshus har gett ringar på internationellt politiskt vatten. Hör en av personerna som deltog i aktionen i inslaget. Foto: SVT

De ligger bakom Erdogandockan: ”Vi vill inte gå med i Nato”

Publicerad

Rojavakommittéernas Erdogandocka har fördömts i Turkiet och beskyllts för att sabotera Sveriges Natoprocess. Samtidigt hyllas aktionen av PKK.

– Vi som grupp är emot Nato, säger Andreas, talesperson för gruppen, till SVT Nyheter.

Rojavakommittéerna bildades 2014 till stöd för den kurdiska milis som stred mot terrorgruppen IS i Syrien. Men under våren 2022, när den dåvarande svenska regeringen ansökte om medlemskap i försvarsalliansen Nato, skiftade gruppen fokus till Sveriges Natoansökan, och har sedan dess utfört en rad aktioner riktade mot Turkiet och landets president Recep Tayyip Erdogan.

Projicerade Erdogan sminkad

I juni projicerade gruppen PKK:s flagga på Avicii Arena i Stockholm. PKK, Kurdistans arbetarparti, är terrorstämplat av Turkiet, USA och EU.

I november slog man till igen, den gången med en projicering av en sminkad Erdogan bredvid en regnbågsflagga på den turkiska ambassaden, vilket resulterade i att Sveriges ambassadör kallades upp till det turkiska utrikesdepartementet.

Men det var först i januari 2023, när man hissade en docka föreställande den turkiske presidenten utanför Stockholms stadshus, som Rojavakommittéerna fick sitt stora genomslag. Aktionen väckte inte bara starka reaktioner i Turkiet utan också i Sverige, där flera ministrar har beskyllt den för att sätta käppar i hjulen för Sveriges Natoprocess.

– Det här är avskyvärt, att visa upp något som ska föreställa närmast en avrättning av en utländsk ledare, sade statsminister Ulf Kristersson (M) om aktionen och kallade den för ett hot mot Sveriges säkerhet.

”Vi vill inte gå med i Nato”

Andreas, talesperson för Rojvakommittéerna, säger till SVT Nyheter att gruppen är emot ett svenskt medlemskap i Nato.

– Vi vill inte gå med där och vi arbetar för att det inte ska ske. Ansökan till Nato skickades in utan någon som helst demokratisk förankring, säger han.

Kurdo Baksi, kurdisk författare och yttrandefrihetsaktivist, har kontakt med gruppen och har bland annat talat vid dess demonstrationer. När dockaktionen snappades upp i kurdiska och turkiska medier blev han kontaktad av flera PKK-företrädare.

– De var väldigt imponerade av den här aktionen. Dockan har lyft kurdfrågan bättre än alla strider på länge, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.