Ny offensiv inleddes under söndagen mot IS sista kontrollerade område i östra Syrien. Foto: Maya Alleruzzo/TT

De sista civila har evakuerats – militär offensiv inledd i Baghouz

Uppdaterad
Publicerad

Inga civila personer har setts lämna den syriska staden Baghouz sedan i lördags. Under söndagen inledde därför den kurdisk-ledda milisen SDF, uppbackade av USA, det som hoppas bli den slutgiltiga striden om IS sista näste, skriver al-Jazeera.

Offensiven inleddes på söndagseftermiddagen. SDF:s trupper ska ha haft möjligheten att gå in i området under flera veckors tid, men har avvaktat för att låta evakueringen av civila bli färdig.

Mustafa Bali, presschef för SDF, uttalade sig på söndagen att det gått flera dagar sedan en civil person senast observerades i området och att styrkorna därmed bestämt sig för att gå in militärt.

– De militära operationerna har påbörjats. Våra styrkor drabbar nu samman med terroristerna och offensiven är igång, sade han till al-Jazeera.

SDF avancerade snabbt

De sista IS-anhängarna hade fått möjlighet att överlämna sig inom en viss tidsram innan offensiven inleddes. När tidsfristen gått ut, ska SDF -styrkorna ha avancerat snabbt under söndagen.

– Vi har lyckats frigöra ett antal positioner från dem. Vi avancerar för närvarande med stöd av den internationella koalitionen från luften och på marken, sade Rustam Hasake, ett befäl inom SDF, till al-Jazeera.

Inte säkert att terrorsekten är besegrad

Förra veckan gick Mustafa Bali ut på Twitter och bekräftade att bland de 3 500 människor som desperat tagit sig ut ur staden, tillhör 500 IS. De ska enligt honom överlämnat sig till SDF:s styrkor och uppges vara de sista stridsförande anhängarna, samt utgöra IS allra mest krigserfarna individer, enligt CNN.

Som mest hade terrororganisationen kontroll över landområden i Syrien och Irak som till ytan motsvarade Portugal. Trots att Baghouz representerar det sista befolkade området som IS kontrollerar, så betonar experter att det inte betyder att gruppen är besegrad. Organisationen kan fortsätta sina attacker både genom gerillakrig och attentat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.