Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Visst var jag rädd. Men när många anslöt och vi blev många tillsammans släppte rädslan, säger den iransk-kurdiske protestledaren som anslutit sig till de pågående protesterna i Iran. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

”De sköt inte för att skingra – de sköt för att döda”

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 personer beräknas ha dödats under den nästan fyra veckor långa protestvågen i Iran. SVT:s Mellanösternteam har träffat en iransk-kurdisk protestledare, som tvingats fly landet.

– Jag såg en kvinna bli skjuten i ansiktet. De (säkerhetsstyrkorna) sköt med hjärtan fulla av hat. De sköt inte för att skingra folkmassorna – utan för att döda, säger han.

I Iran fortsätter de landsomfattande protesterna som startade när 22-åriga Mahsa Jina Amini dog efter att ha gripits av den iranska moralpolisen.

En av dem som inte bara deltagit, utan även varit med och organiserat protesterna i sin hemstad, är en iransk-kurdisk man som SVT:s Mellanösternteam träffat. Varje kväll var han och tusentals andra på gatorna och möttes av brutalt våld.

Protester i Iran

– Visst var jag rädd. Men när många anslöt och vi blev många tillsammans släppte rädslan. Vi kände att revolutionen är nära och då försvann rädslan från våra hjärtan, säger han.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet