Foto: SVT

De sprider skräck bland våldsamma män

Uppdaterad
Publicerad

Iklädda rosa saris och beväpnande med bambukäppar sprider gänget skräck bland män som brukar våld mot kvinnor. I dag, på internationella kvinnodagen, har en Bollywoodfilm som handlar om Gulabi gang premiär.

Det är ännu tidig morgon när kvinnor börjar samlas utanför Sampat Pals

hus. En efter en släpps de in och sittandes i en plaststol på taket tar

Internationella kvinnodagen

Sampat emot dem och diskuterar deras problem.

Det handlar om hustrumisshandel, barnäktenskap och arvstvister. De blir hela tiden avbrutna när det ringer i Sampats vita mobiltelefon. Hon är känd i hela Indien för sin ibland våldsamma kamp för kvinnors rättigheter och många vänder sig hellre till henne än till polisen.

–Ingen annan bryr sig om kvinnornas problem så därför gör jag det.

Kvinnorna här är väldigt förtryckta, de trakasseras av såväl män och

svärföräldrar. De vet inte ens om sina rättigheter, säger Sampat Pal.

Slår den skyldige med bambukäppar

Om inget annat hjälper för att få bukt med män som slår eller poliser som nonchalerar kvinnors säkerhet samlar Sampat Pal ihop sitt gäng, Gulabi gang, och slår den skyldige med bambukäppar tills den lovar bättring.

Gulabi betyder rosa och Sampat Pal packar ner ett hög med rosa

saris i en påse och åker för att träffa nyrekryterade.

Har vuxit till en maktfaktor

De är lite blyga när de byter om till gängets färg. Men när de senare värmer upp med sång och dans släpper de loss, och turas om att slå på trumman och dansa i med snirkliga handrörelser.

När de är varma tar de sina bambukäppar och övar slagord. ”Indiens kvinnor vakna upp!” skriker de. Sedan Sampat Pal tog lagen i egna händer och startade Gulabi gang 2006 har antalet medlemmar vuxit till runt 40.000, och blivit en maktfaktor.

Stormade en polisstation

Snart är träningen med bambukäppar i full gång. De har både blivit en

symbol för Gulabi gang men också kommit väl till pass i deras aktioner som när de för ett tag sedan stormade en polisstation som vägrat ta emot en anmälan om våldtäkt.

– Vi tränar dem att slåss, men inte döda. Bara tillräckligt för att männen

ska lära sig en läxa och för att rädda kvinnors liv, förklarar Sampat Pal.

Blev bortgift som 11-åring

Den här delen av Uttar Pradesh hör till Indiens fattigaste och en femtedel är vad som tidigare kallades kastlösa. Men även om namnet ändrats till daliter och det gamla kastsystemet förbjudits, är diskrimineringen kvar.

I detta mansdominerade bondesamhälle befinner sig dalit-kvinnorna på botten. Helt rättslösa utsätts de för såväl barnäktenskap som misshandel. Själv giftes Sampat Pal bort som 11-åring och fick sitt första barn vid tretton, och många i Gulabi gang har svåra erfarenheter bakom sig.

– Min man slog mig och jag fick klara mig utan mat i fem dagar. Jag hade inte överlevt om inte Sampat Pal och Gulabi gang hjälpt mig, berättar en av de nyrekryterade medlemmarna.

Måste jobba för att bli självständiga

Men enligt Sampat Pal räcker det inte att handgripligen slåss för sina

rättigheter. Kvinnorna måste själva jobba för att bli självständiga och

ekonomiskt oberoende. Med hjälp av donationer har hon startat en skola för fattiga flickor och gett åtskilliga kvinnor yrkesutbildning.

Runt om i byarna har det öppnats systugor där kvinnorna kan tjäna sina egna pengar, samtidigt som ryktet om Gulabi gang sprids. Dagens träning avslutas med en marsch för att locka ytterligare medlemmar, och för att sätta lite skräck i traktens män.

– Mitt mål är att det ska finnas en medlem i varje hus. Att vi ska bli så

många så vi verkligen kan åstadkomma förändring, säger Samtal Pal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Internationella kvinnodagen

Mer i ämnet