En kvinna i Berlin som röstar i det tyska parlamentsvalet. Foto: TT

De stora tyska partierna backar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Angela Merkel ser ut att kunna sitta kvar som kansler trots att hennes parti CDU backar kraftigt. Men nu krävs ett samarbete med flera andra partier för att kunna bilda en ny regering. Högerpopulistiska AFD och liberala FDP är valets stora vinnare.

Det finns två tydliga vinnare och två tydliga förlorare i dagens tyska parlamentsval.

Angela Merkels kristdemokratiska CDU och socialdemokraterna SPD backar båda kraftigt. SPD ser ut att landa på omkring 21 procent och gör därmed ett riktigt katastrofval, troligtvis det sämsta valet någonsin.

Bara en liten stund efter att vallokalerna stängt och de första resultaten kommit meddelade SPD att det är slut på storkoalitionen i Tyskland och att Socialdemokraterna går i opposition.

Förlust för regeringen

Det är alltså de två stora partierna som tillsammans regerat Tyskland i en ”stor koalition” de senaste fyra åren som har förlorat många väljare.

– Det är allt annat än en självklarhet efter så många år att vi återigen lyckats bli störst, sade Angela Merkel på CDU:s valvaka i Konrad-Adenauer-Haus i Berlin.

Vid 21-tiden hade CDU/CSU omkring 33 procent av rösterna, en kraftig tillbakagång jämfört med valet 2013 då resultatet blev 41,5 procent.

Högerpopulister och liberaler går framåt

Samtidigt går högerpopulistiska AFD och liberala FPD framåt.

AFD, som bildades så sent som 2013 är invandrarfientligt och EU-kritiskt. Nu tar de sig in i parlamentet, vilket är historiskt. Inte sedan andra världskriget har ett parti till höger om CDU tagit plats där. De får omkring 13 procent av rösterna och blir därmed Tysklands tredje största parti.

Enligt AFD:s toppkandidat Alexander Gauland ska partiet motarbeta Merkel och ”återta vårt land och vårt folk”.

– Vi kommer att förändra det här landet, säger han.

Kan bli ”Jamaicakoalition”

För liberala FDP blir det en återkomst. Partiet klarade inte 5-procentsspärren och åkte ur förbundsdagen år 2013. Nu kommer de tillbaka och det med råge.

Nu talar allt fler om att det kan krävas en så kallad ”Jamaicakoalition” mellan CDU/CSU, liberala FPD och De gröna för att få ihop en regering. Jamaica? Koalitionsalternativet kallas så för att partiernas färger; svart, gul och grön – har samma färger som Jamaicas flagga.

Angela Merkel har regerat Tyskland som förbundskansler sedan 2005. Nu går hon in på sin fjärde mandatperiod.

TV: Merkel: ”Europa ska vara starkt”

LÄS MER: Följ rösträkningen i tyska valet här

LÄS MER: Tyska valet  – allt du behöver veta

LÄS MER: Så kan Tysklands styras – här är alternativen

Så här såg röstfördelningen ut kl 21.15:
(förändring sedan parlamentsvalet 2013 inom parentes)


CDU/CSU: 32,8% (-8,7)

SPD: 20,7% (-5)

AFD : 13,2% (+8,5)

FDP: 10,4% (+5,6)

die Grüne: 9,1% die Linke: 9,0% (+0,4)

Övriga: 4,8% (-1,5)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Tyskland 2017

Mer i ämnet