Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås listar tre av de värst krisande länderna just nu. Foto: SVT/AP/TT

De största kriserna i världen 2024

Uppdaterad
Publicerad

Många platser i världen står inför stora utmaningar gällande den humanitära situationen. Här är listan över de länder vars kriser löper störst risk att förvärras under 2024.

– I Sudan ser vi ett besinningslöst mördande där ingen av parterna vill återinföra demokrati i landet, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Organisationen International rescue committee publicerar årligen en lista över de 20 länder som löper störst risk att drabbas av förvärrande humanitära kriser under kommande år.

Sudan, de palestinska områdena och Sydsudan toppar i år listan över de länder som anses vara mest utsatta under 2024.

För första gången återfinns hela 8 av de 10 länder som har sämst prognos nästa år i Afrika.

Sudan nära att kollapsa

Sudan, som är nummer ett på listan, är nära att kollapsa och över hälften av befolkningen, hela 24,7 miljoner människor, är i behov av humanitärt bistånd, skriver organisationen.

Huvudanledningen är den pågående konflikten mellan Sudans armé och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RSF).

De palestinska områdena finns på listans andra plats. Gaza beskrivs som den just nu dödligaste platsen i världen för civila. Den framtida nödsituationen bedöms vara märkbar långt efter att striderna upphör.

Länder borta från listan – för att andra förvärrats

Ukraina, Jemen, Syrien och Afghanistan är inte längre med på topp tio-listan med sämst prognos.

– Inte för att det blivit bättre i de länderna, utan för att andra kriser har blivit så förvärrade, säger David Miliband, som leder International Rescue Committee, till Sveriges Radio.

Det finns tre faktorer som är framstående i de humanitära kriserna 2024: väpnade konflikter, klimatförändringar och brott mot internationell humanitär rätt. Konsekvenserna blir kriser, matosäkerhet och extrem fattigdom, enligt rapporten.

RESCUE: De tio största krisOmrådena 2024

1. Sudan

2. De palestinska områdena

3. Sydsudan

4. Burkina Faso

5. Myanmar

6. Mali

7. Somalia

8. Niger

9. Etiopien

10. Demokratiska republiken Kongo

Källa: Emergency Watchlist 2024

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.