Spela klippet för att se debatten mellan Kara Hermez, ordförande i Assyriska Riksförbundet, och Rafael Kardari, från den kurdiska YPG-milisen: “Sluta lyssna på släktingar, åk ner i stället.” Foto: SVT/Opinion live

Assyriska Riksförbundet: Kurdernas insatser mot IS rättfärdigar inte övergreppen

Uppdaterad
Publicerad

De kurdiska styrkorna YPG har framgångsrikt slagits mot IS i Syrien. Men deras insats innebär inte att deras metoder mot minoriteter inte ska kunna ifrågasättas, anser Kara Hermez, ordförande i Assyriska riksförbundet.
– I det här fallet är YPG lika dåliga som den syriska regimen vad det gäller övergrepp mot civila, säger hon i Opinion live.

I gårdagens Opinion live diskuterades utvecklingen i krigets Syrien, där omkring 200 000 människor är på flykt efter Turkiets offensiv. Rafael Kardari har flera gånger stridit mot IS i Syrien som soldat i den kurdiska YPG-milisen. 

– Vi är enade där nere, alla minoriteter. Folket där nere är väldigt tacksamma över vad YPG har gjort.

Tvångsrekrytering av soldater

Kara Hermez, ordförande i Assyriska riksförbundet, förnekar inte YPG:s insats mot IS, men menar att de samtidigt styr området med järnhand, att barnsoldater tvångsrekryteras och att skolor görs om till vapenförråd.

– Min vän vågade i förra veckan inte sätta foten ute, eftersom man nu har börjat tvångsrekrytera alla mellan 18 och 40 år, säger hon.

– Med all respekt så har du inte koll på vad som händer där nere, säger Rafael Kardari.

Under torsdagskvällen debatterades nya flyktingströmmar i krigets Syrien i Opinion live. Se hela programmet på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer