Debatten om Nato i Finland: ”Måste gå före allt annat”

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska processen kring ett Natobeslut har tagit rejäl fart i Finland – på onsdagen debatterade riksdagen den säkerhetspolitiska analys som förra veckan presenterades av regeringen. 

– Efter dagens debatt är det svårt att dra en annan slutsats än att Finland går med i Nato, säger SVT:s utrikesreporter Liselott Lindström. 

Det är statsledningen i Finland som fattar beslut om ansökan, men ett brett stöd i riksdagen är helt avgörande. De närmaste veckorna måste partierna och riksdagsledamöterna bestämma sig för om Finland ska ansöka om medlemskap eller inte. 

Utrikesminister Pekka Haavisto (De Gröna) sade i onsdagens riksdagsdebatt att om Finland och Sverige ansöker om medlemskap samtidigt så skulle det underlätta beredskapen för eventuella ryska reaktioner.

Den flera timmar långa debatten är den enda som kommer att föras offentligt – nu fortsätter de politiska diskussionerna i riksdagens utskott. Antti Häkkänen, gruppordförande för Samlingspartiet, förespråkar ett finskt medlemskap i militäralliansen och vill nu skynda på processen.

– Natobeslutet måste gå före allt annat riksdagsarbete, sade han. 

Hör politikerna om finskt Natomedlemskap i klippet ovan 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.