Demokraterna planerar riksrätt mot Trump – kan föreslås på måndag

Uppdaterad
Publicerad

Pressen på Donald Trump ökar efter våldsamheterna vid Capitolium. Redan på måndag planerar Demokraterna att lägga fram krav på att presidenten ställs inför riksrätt, enligt uppgifter till Reuters. Enligt ett utkast anklagas han för uppvigling till uppror.

Även den republikanske senatorn Ben Sasse att han överväger att stödja en riksrätt.

– Jag anser att presidenten har nonchalerat den ed han svor, säger Sasse till CBS News.

Kongressen kommer att agera om inte president Donald Trump avgår frivilligt. Om inte regeringen själv avsätter Trump så är Demokraterna redo att påbörja en riksrättsprocess mot presidenten.

Detta lovade representanthusets talman Nancy Pelosi på fredagen, som kallade stormningen av Capitolium ”en fläck på nationens historia”. Hon ska enligt egen uppgift ha talat med vicepresident Mike Pence, men utan att få svar på om han är beredd att frånta Trump makten.

Utkast: Anklagas för uppvigling till uppror

President Donald Trump anklagas av Demokraterna för bland annat uppvigling till uppror, enligt ett utkast till formell anklagelse som NBC tagit del av. Trump anklagas även för att ha hotat säkerheten för regeringsinstitutioner, enligt dokumentet.

Missnöjet med Trump finns även inom hans eget parti. På fredagen sa den republikanske senatorn Ben Sasse att han överväger att stödja en riksrätt.

– Jag anser att presidenten har nonchalerat den ed han svor, säger Sasse till CBS News.

Och den republikanska senatorn Lisa Murkowski anser att Trump bör lämna in sin avskedsansökan så fort som möjligt.

– Jag vill att han ska ut, säger hon till en lokaltidning i Alaska, enligt nyhetsbyrån AP.

Brist på tid – senaten har paus

För att fälla presidenten krävs två tredjedelars majoritet i senaten vid en omröstning. Demokraterna har enligt uppgifter till Reuters mobiliserat sig för att kräva en riksrätt på måndag.

Men frågetecken kvarstår om hur det praktiskt skulle kunna gå till. Senaten har nämligen paus i arbetet fram till den 19 januari – dagen innan Trump ändå ska lämna över presidentskapet till demokraternas Joe Biden.

Hör SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi kommentera de senaste händelserna i USA i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.