Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
USA-kännare: ”USA är inte en välfungerande demokrati”

USA-kännare: Trump kan fortsätta påverka efter sin tid som president

Uppdaterad
Publicerad

Om 12 dagar får USA en ny president men med ett maktskifte försvinner inte nödvändigtvis Trumps påverkan. 

– Om Trump förmår att hålla liv vid rörelsen på andra sätt utanför Vita huset kan det få politiska betydelser andra sätt än att han kommer tillbaka som politiker, säger statsvetaren Frida Stranne.

Det har varit starka reaktioner efter stormningen av kongressen i USA. 

– I bästa fall har den här väldigt dramatiska händelsen som slagit mot hjärtat av den amerikanska demokratin fått många att inse att problemen både är akuta och ytterst allvarliga och att det kan få fler amerikaner, även republikaner, att sluta upp bakom Biden, säger statsvetaren Frida Stranne.

Jan Hallenberg, forskningsledare och USA-specialist vid Utrikespolitiska institutet, säger att det gäller att hålla isär bilden av USA som stormakt internationellt och bilden av landets demokratiska systemet. Det är enligt honom det senare som tagit mest allvarlig skada.

– Men även diplomatiskt är det en skada för USA som internationell aktör.

Trumps resterande tid

Hallenberg bedömer att Trump kommer få sitta kvar i Vita huset sina resterande 12 dagar.

– I en välfungerande demokrati hade han varit avsatt redan idag. Men USA är tyvärr inte en välfungerande demokrati. Han kommer inte bli avsatt. Det är ett svaghetstecken för en demokrati efter vad han gjort, framförallt den senaste veckan.

Att avsätta en president skulle inte vara helt okomplicerat enligt Stranne även om en sådan möjlighet finns med det 25:e tillägget.

– Det skulle vara en stor risk även om det skulle vara en betydande politisk markering. Det riskerar att ytterligare elda på det motstånd som finns mot Washington och de grupper som uppfattar att det här valet är stulet. Så det är en svår balansgång.

Framtiden för Trump 

Själv säger Trump att resan bara börjat.

– Jag tror utsikterna för en politisk comeback försämrats rejält. Hur mycket är omöjligt att säga. Det får tiden utvisa. Om det inte försämrats då är sjukan i amerikansk demokrati ännu större än jag trott, säger Hallenberg.

Stranne ser i ett första led andra aspekter än en eventuell comeback om fyra år. Något avgörande enligt henne är hur pass Trump lyckas hålla liv och glöd i de anhängarskaror han har samt hur den frustrationen och hatet kan komma att kanaliseras.

– Jag tror att Trump kan bygga vidare på den plattform han har med tiotals miljoner anhängare runtomkring i USA och hitta nya vägar för att mobilisera det här etablissemangsföraktet som han fått sådant bredd stöd för. Han kan säkert hitta nya vägar för det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trumps sista dagar vid makten

Mer i ämnet