Donald Trump förbereder för fredligt maktöverlämnande

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump tvärvänder och fördömer stormandet av Capitolium. Uttalandet kommer i en ny video efter beskedet att en polis har dött till följd av upploppen.

– Ni som har brutit mot lagen, ni kommer att betala, säger han.

I en ny video som publicerades under natten till fredagen fördömer USA:s president Donald Trump stormandet av Capitolium.

– Jag vill börja med att belysa attacken mot USA:s kongress igår. Precis som alla andra amerikaner så är jag ursinnig över våldet, laglösheten och kaoset. Jag skickade genast in nationalgardet. Ni som har brutit mot lagen, ni kommer att betala, säger Donald trump i talet.

Presidenten säger att hans administration nu ska arbeta för ett fredligt maktskifte.

– En ny administration kommer att inställas den 20 januari. Min administration kommer nu att jobba för ett lugnt och fredligt maktskifte, säger han.

”Mitt livs största ära”

Kritiken mot Donald Trump har varit stor efter onsdagens upplopp, som hittills har resulterat i ett flertal skadade och dödsfall. Under natten till fredagen rapporterades att ytterligare en person dött till följd händelserna, den här gången en polis.

Men stödet till presidenten har också varit stort bland hans supportrar. Flera har sagt att de tänker fortsätta att se Donald Trump som sin president.

Presidenten har under upploppen vädjat om lugn och uppmanat sina anhängare att följa polisens order och gå hem. Samtidigt har han i ett tal uttryckt förståelse för deras agerande och fortsatt sina påståenden valfusk.

– Det har varit mitt livs största ära att tjäna som er president. Till alla mina supportrar: jag vet att ni är besvikna, men jag vill också att ni ska veta att vår fantastiska resa bara precis har börjat. Tack, gud välsigne er och gud välsigne Amerika.

Fouad Youcefi, SVT:s utsände i USA, säger att uttalandena är Trumps sätt att säga att han ger upp.

– President Trump deklararerade precis att han ger upp kampen som pågått sedan valnatten den 3 november. Han erkänner sig inte besegrad, och kommer kanske aldrig göra det, men han meddelar nu att han kommer fokusera på maktöverföringen istället för påstått valfusk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.