Senatorn Bernie Sanders (L) och senatorn Elizabeth Warren under Demokraternas debatt i Detroit. Foto: Lucas Jackson/Reuters/TT

Vänsterförslag från Sanders och Warren hårt kritiserade

Uppdaterad
Publicerad

Den första av två tv-sammandrabbning i Detroit mellan presidentaspiranter inom Demokraterna i USA är avklarad. Elizabeth Warren och Bernie Sanders tävlar om samma väljares gunst, men ställdes i nattens debatt framför allt mot mer konservativa partikamrater.

Under två kvällar gör de 20 främsta aspiranterna till att bli Demokraternas kandidat i nästa års amerikanska presidentval upp i Detroit.

Första ämnet att att tas upp i debatt nummer ett var sjukvårdssystemet, där senatorerna Elizabeth Warren och Bernie Sanders stötte på motstånd från mer konservativa rivaler. Warren krävde ”stora strukturella förändringar”, som till exempel fri sjukvård, något som avfärdades som ”önskeliste-ekonomi” av hennes motståndare.

Demokraternas primärval

– Dåliga beslut som gratis sjukvård, gratis allting, och omöjliga löften kommer att få Trump omvald, sade tidigare representanthusledamoten John Delaney under debatten.

Topplacerade rivaler

Sanders och Warren är de tydligast profilerade vänsterkandidaterna och förespråkar i flera avseenden liknande reformer: Fri sjukvård och högre utbildning, skattehöjningar för de rikaste och tuffare tag mot storföretag.

De konkurrerar också om samma väljare. En vanlig bedömning är att någon av dem måste stryka på foten för att den återstående på allvar ska kunna utmana favoriten Joe Biden om Demokraternas nominering till presidentvalet nästa år.

”Spelar Trump i händerna”

Även när migrationen debatterades blev det ett slag mellan liberala och konservativa ideal. Warren vill avkriminalisera gränsöverträdelser, något som Steve Bullock, guvernör i Montana, menade skulle spela president Donald Trump i händerna.

– Ett förnuftigt immigrationssystem kräver en förnuftig ledare. Och vi kan uppnå det utan att avkriminalisera och erbjuda fri sjukvård för alla, sade Bullock.

Den som lyckades få mest talartid var senatorn från Massachusetts Elizabeth Warren. Hon hade ordet under sammanlagt 18 minuter. Ungefär 30 färre sekunder hade Vermont-senatorn Bernier Sanders. De andra debattörerna låg på mellan åtta och tio minuter, enligt CNN:s sammanställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet