Donald Trumps beslut i en raketattack som dödade en iransk general utanför Bagdad väcker blandad kritik hemma i USA. Foto: Evan Vucci/Scott Eisen/TT

Demokratisk kritik efter amerikansk raketattack

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk raketattack utanför Bagdads internationella flygplats dödade den iranska generalen Qassem Soleimani. Nu får attacken kritik från bland annat demokratiskt håll, där flera menar att attacken riskerar att eskalera de frostiga relationerna mellan USA och Iran.

Det var under natten till fredag som nyheten kom att en amerikansk raketattack genomförts utanför Bagdads internationella flygplats. Enligt Pentagon var målet att döda den iranska generalen Qassem Soleimani, något som ska ha gjorts på direkt order av president Donald Trump.

De interna reaktionerna i USA har inte låtit vänta på sig. Ilan Goldenberg, som jobbade med Mellanösternfrågor under Obamaadministrationen, kallar attacken för en ”game changer”, skriver Washington Post.

Politisk kritik – och medhåll

Från politiskt håll från demokraterna kommer också kritik mot attacken. Flera av presidentkandidaterna i det demokratiska ledet medger att Soleimani var ett hot. Men många är oroade över att situationen nu kan eskalera.

Presidentkandidaten och den tidigare vicepresidenten Joe Biden säger att President Trump hällt bensin på elden i och med attacken, rapporterar AP. Och partikollegan Elizabeth Warren kallar attacken för ”ett omdömeslöst drag som riskerar att eskalera till ytterligare ett storkrig i området”.

Från republikanskt håll har reaktionerna varit positiva. Senatorn Lindsey Graham säger enligt AP att han ”uppskattar President Trumps modiga drag mot iransk aggression”. Den republikanska senatorn Marco Rubio skrev på Twitter att Trump nu ”visat beundrandsvärd återhållsamhet samtidigt som han sätter tydliga röda linjer och vad som händer om man går över dem”.

Enligt AP har reaktionerna mer eller mindre varit i linje med partilinjerna. Demokraterna ställer sig kritiska, medan republikanerna överlag är positiva till attacken.

Trumps egna reaktion

President Donald Trump har under dagen, när det varit natt i USA, varit tyst själv om händelsen. Det enda han hade lagt upp när attacken uppdagades var en bild på den amerikanska flaggan. Under eftermiddagen delade presidenten med sig ytterligare om sina tankar kring situationen.

Bland annat twittrade han att:

”Iran har aldrig vunnit ett krig, men aldrig förlorat en förhandling”

Och en stund senare skrev han:

”General Qassem Soleimani har dödat eller kraftigt skadat tusentals av amerikaner under en längre tid, och hade planerat att döda många fler... men blev avslöjad! Han var direkt och indirekt ansvarig för att ha dödat miljontals människor, inkluderat det stora antalet (...) demonstranter som dog själva i Iran. Medan Iran aldrig kommer att erkänna det, så var Soleimani både hatad och fruktad i landet. De är inte alls nära så ledsna som ledarna (i Iran reds anm) vill få resten av världen att tro. Han skulle ha tagits hand om för flera år sedan!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer