illbakadragandet kommer efter sammandrabbningar där stenkastning besvarats med tårgas. Foto: Qassim Abdul-Zahra/AP

Demonstranter lämnar USA-ambassad i Bagdad

Uppdaterad
Publicerad

Många av de demonstranter som attackerat USA:s ambassad i Bagdad har börjat lämna området.

Tillbakadragandet kommer efter sammandrabbningar där stenkastning besvarats med tårgas.

Nyhetsbyrån AFP uppgav på onsdagen att samtliga demonstranter lämnat området, medan Reuters reporter på plats rapporterade att några demonstranter dröjt sig kvar.

Den senaste utvecklingen följde på ett ställningskrig mellan proiranska demonstranter och säkerhetsstyrkor som skyddar den amerikanska ambassaden.

Protesten inleddes på dagens före, när tusentals ilskna demonstranter attackerade ambassaden i en protest mot USA:s flygangrepp mot den Iranstödda shiamilisen Hizbollah-brigaderna i Irak i söndags.

Proteströrelsen, som leds av en Iranstödd milis, höll sig kvar utanför ambassadens murar under natten och krävde att amerikanska styrkor lämnar landet. På onsdagsmorgonen drog sig demonstranter närmare ambassaden, tände eld på amerikanska flaggor och kastade sten mot byggnaden. De möttes av tårgas.

Milsgruppen Hashed al-Shaabi, vars anhängare deltar i ambassad protesten, har uppmanat demonstranterna att skingra sig, en uppmaning som verkar ha vunnit gehör.

USA skickar soldater

Efter händelserna på tisdagen flög USA snabbt in marinkårssoldater till ambassaden och fler soldater förbereds för att sättas in i området de närmaste dagarna. 750 soldater har lämnat Fort Bragg i USA, meddelar försvarshögkvarteret Pentagon. Soldaterna har skickats till Kuwait och kommer sedan troligtvis att fortsätta till Irak, enligt AFP:s källor.

USA:s försvarsminister Mark Esper säger att insatsen är adekvat och sker i förebyggande syfte ”som svar på den förhöjda hotnivån mot amerikansk personal och verksamheter”.

Utöver de styrkor som redan skickats står ytterligare 4 000 soldater redo att åka, uppger källor för Reuters och AFP.

USA:s president Donald Trump beskyller Iran för attacken och har varnat för vedergällning om någon amerikan dödas. Han säger sig däremot inte tro att det blir krig.

-Vill jag ha det? Nej, jag vill ha fred. Jag gillar fred. Och Iran borde vilja ha fred mer än någon annan, säger presidenten.

Kritik mot USA

Minst 25 milismedlemmar uppges ha dödats i de amerikanska flyganfallen i söndags och ytterligare 55 skadats. De totalt fem måltavlorna låg i både Irak och Syrien där milisen, som bland annat deltagit i strider mot terrorrörelsen IS, är verksam.

Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei, fördömer kraftigt attacken i Irak och kastar skulden på USA för de oroligheter som nu utspelar sig i grannlandet. ”Den iranska regeringen och nationen och jag fördömer kraftigt USA:s illvilja”, skriver han på Twitter.

Missnöjet med USA:s agerande har även fått Iran att kalla till sig en representant från den schweiziska ambassaden, som företräder amerikanska intressen i Iran. Syftet är enligt det iranska utrikesdepartementet att framföra kritik mot USA:s ”krigsretorik”.

Även Iraks regering har upprörts då man anser att de amerikanska anfallen genomförts utanför den USA-ledda koalitionens mandat och dessutom kränkt landets suveränitet.

USA får samtidigt stöd av Frankrike, vars försvarsminister Florence Parly fördömer ambassadprotesterna och uttrycker sitt fulla stöd för landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.