Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Våldsamma kravaller i Kairo – demonstranter döda

Uppdaterad
Publicerad

Polis har använt tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranter som samlats för att protesterar mot att en domstol i Kairo har avvisat åtalet mot den störtade diktatorn Hosni Mubarak. Två person uppges ha dödats och ett antal skadats, uppger Egyptens hälsoministerium.

Åtalet handlade om Mubaraks roll i dödandet av hundratals demonstranter. Efter beskedet samlades demonstranter vid en ingång till Tahrirtorget, nervcentret i revolutionen 2011 för att demonstrera mot beslutet och den sittande regimen. Polisen satte in tårgas och vattenkanonerna mot gruppen på runt 3.000 demonstranter, enligt SVT:s korrespondent Stina Blomgren.

Nio personer ska ha skadats och två personer dödats i protesterna, uppger hälsoministeriet.

Mubarak: Jag har inte gjort något fel

Mubarak själv vidhöll efter beskedet att han inte bar någon skuld och har under rättegången försvarat sitt styre.

– Jag gjorde inget fel alls, sade Mubarak i en intervju efter beskedet på lördagen.

Mubarak frikänns vad gäller båda åtalspunkterna mord och korruption. Mordanklagelserna syftade till den egyptiske expresidentens roll i dödandet av 239 demonstranter i de protester 2011 som slutade med att han störtades – efter 30 år vid makten.

Starka reaktioner

Den första domen 2012 var till livstids fängelse för anstiftan till mord och för korruption, men domen revs upp av en appellationsdomstol som beordrade en ny prövning.

Många av Mubaraks supportrar som samlats utanför rättssalen jublade när lördagens beslut från omprövningen lästes upp.

Enligt domaren borde ett åtal mot Mubarak aldrig väckts från första början. Domen kan överklagas men Mubarak förblir dock bakom lås och bom, eftersom 86-åringen fortfarande avtjänar ett fängelsestraff från ett annat korruptionsmål.

Bland de familjemedlemmar till de döda demonstranterna möttes domen med besvikelse.

– Domen träffade oss som kulor. Jag anser att min son Ahmed dog i dag, sade fadern till Ahmed Khaleefa, som dödades i protesterna 2011, till Reuters.

Orostecken

Efter att Mubarak störtades 2011 höll Egypten fria val där Muhammad Mursi valdes till president. Mursi störtades dock av militären i fjol och friande domar mot en rad personer från Mubarak-eran och lagar som begränsar politiska friheter har gjort aktivister oroliga för en återgång till den auktoritära tiden då Mubarak styrde.

Othman al-Hefnawy, en advokat som representerar några av demonstranternas familjer ställer sig enligt Reuters också frågan: Om Mubarak, hans inrikesminister och säkerhetsrådgivare inte var ansvariga för dödsfallen, vem var i så fall ansvarig?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arabiska våren

Mer i ämnet