Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges Radios USA-korrespondent om de stora demonstrationer som ägt rum i USA under helgen. Foto: GAMAL DIAB/TT/SVT

Demonstrationer i USA efter presidentvalet

Publicerad

I helgen pågick stora demonstrationer i USA:s huvudstad Washington DC. Framför allt var det Trump-anhängare på plats som rest dit för att protestera mot valresultatet.

– Det finns två verklighetsuppfattningar i USA just nu, bland annat de som tror att valet har gått rätt till och inte ser några tecken på valfusk. Men presidenten fortsätter hävda att det har begåtts valfusk och det är något hans anhängare tror på, säger Fernando Arias, Sveriges Radios utrikeskorrespondent i New York.

Under helgen samlades Trump-anhängare i Washington DC för att protestera, övertygade om att det begåtts valfusk vid presidentvalet i USA. Det fanns också motdemonstranter på plats och i båda lägren fanns grupper som är benägna att ta till våld.

Efter valet har president Donald Trump inte velat erkänna sig besegrad och påstått att valet varit ”riggat”. Men varken valobservatörer eller medier har sett tecken på fusk.

– En opinionsundersökning visar att 70 procent av republikanerna inte tror att valet gått rättvist till, säger Fernando Arias.

Stöttas av kongressen

Flera republikaner har kritiserat Donald Trumps agerande, bland annat hans forne stabschef John Kelly och sparkade nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton.

– Han får en del kritik men bland republikanerna i kongressen visar de flesta honom sitt stöd. Det hänger ihop med att det republikanska partiet i mångt och mycket är Trumps parti. Man behöver Donald Trump också i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet