Den arga skotska violinisten som vill ut ur EU

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Hon blundade, vaggade långsamt med kroppen medan hon drog stråken allt snabbare fram och tillbaka. The Gorms-sångaren Stewart Cook ropar med skotsk accent mot pubpubliken på Whisky i centrala Edinburgh: ”Tonight is our last nite as europeans!”.

Knut Kainz Rognerud

Ekonomireporter

Efteråt förklarar Rachel Walker varför hon är så arg. Hon röstade för att Storbritannien skulle lämna EU. Men hon känner inte igen sig i tidningarnas beskrivningar av ja-sidan. För hon är verkligen inte främlingsfientlig, säger hon med eftertryck.

Hennes skäl var ett helt annat.

Brittisk EU-omröstning

Det handlade om EU:s finanspolitik. Eller snarare EU:s bristfälliga finanspolitik. En politik med låga räntor, obligationsköp och Eurostöd. Som inte gett någon större tillväxt, sysselsättning eller välfärd. Förutom för några få. Anser Rachel Walker.

Men får ni det bättre utanför EU, frågar jag. Det vet jag inte, svarar hon. Men EU måste ändra sin ekonomiska politik, säger hon, plockar upp violinen och börjar långsamt spela på introduktionen till Love Lore and Lost Weekends.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet