På Nairobis största fängelse sitter den gripne svensken. Foto: Johan Ripås

Den gripne svensken i Kenya: ”Jag är oskyldig”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås har träffat den 18-årige svensken med somalisk bakgrund som greps den 28 mars misstänkt för samröre med terrororganisationen al-Shabaab.

Mannen sitter nu i Nairobis största fängelse tillsammans med runt 3.000 andra fångar. SVT får hjälp av en tysk fängelsepräst att lokalisera mannen, som sedan kommer fram till besöksluckan där mängder av andra fångar trängs.

Han berättar att han greps misstänkt för samröre med terrorister, men förstår inte varför.

– De misstänker mig inte längre för att vara terrorist. Jag är oskyldig, säger mannen.

Blivit väl behandlad

I morgon ska hans fall tas upp i rätten och han är själv helt övertygad om att han kommer att släppas fri.

– Det kommer inte bli några problem, eftersom det är ett misstag. Jag ser fram emot att åka tillbaka upp till Rift Valley och träna.

Mannen ser ut att må bra och säger att han blivit väl behandlad.

– De har varit schysta mot mig. Du kan väl hälsa min tränare att jag mår bra, säger han.

Vanligt att personer grips på vaga grunder

Sannolikt har mannen gripits i den kampanj mot somaliska illegala flyktingar som pågår just nu i Kenya. Senast i går greps 500 personer i en aktion som polisen genomförde i stadsdelen Eastleigh i Nairobi där många somalier bor.

Den senaste tiden har Kenya drabbats av en serie terrordåd, som man misstänker att sympatisörer till al-Shabaab har genomfört. Det är därför de kenyanska myndigheterna nu genomför dessa massgripanden. Inte sällan grips människor på extremt vaga grunder, ibland enbart på grund av att man är från Somalia.

SVT kommer nu att informera den svenska ambassaden i Nairobi var mannen befinner sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.