Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Expressens tidigare chefredaktör Thomas Mattsson om varför vissa nyhetshändelser får stort utrymme i media.

Uppmärksamheten kring ubåten: ”Ett spänningsmoment som fängslar världen”

Uppdaterad
Publicerad

Det var i söndags som ubåten Titan försvann när den var på väg till vraket av Titanic, en nyhet som efter händelsen har dominerat världens medier. Thomas Mattsson, före detta chefredaktör på Expressen, gästade Aktuellt för att svara på varför uppmärksamheten blivit så stor.

Många har frågat sig varför Titan har fått så mycket mediauppmärksamhet och jämfört händelsen med den flyktingbåt som kapsejsade så sent som förra veckan, där hundratals skadades och dog. Men som inte fick samma uppmärksamhet.

– Tyvärr så är nyhetslogiken sådan. Det är svårt att ställa en händelse mot en annan och det här är en avvikande händelse som vi inte har varit med om tidigare, säger Thomas Mattsson.

Försvinnandet av Titan har plockats upp av såväl tidningar som tv-kanaler och samtidigt fått stor spridning på sociala medier.

– Att ett antal väldigt rika människor betalar flera miljoner kronor för att sitta i en mycket liten undervattensfarkost, där man inte ens kan stå upp och som styrs av en kontroll som är hämtad från ett tv-spel. Att man utsätter sig för de riskerna, det tror jag är ett spänningsmoment som fängslar världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.