Naturgas ska nu klassas som grön energi av EU-kommissionen. Ett kontroversiellt beslut, menar klimatkorrespondent Erika Bjerström. Foto: Johan Nilsson/TT

ANALYS: Klimatkrisen driver fram ja till fossil naturgas

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I morgon väntas EU-kommissionen ge ett historiskt klartecken – kärnkraft och naturgas ska klassas som grön energi. Därmed försvinner kravet att enbart förnybara energikällor räknas som gröna. Det nya regelverket är väntat men kontroversiellt. 

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Enligt flera källor har EU-kommissionen efter lång betänketid kommit fram till att kärnkraft och naturgas lever upp till de sex krav som ställs för att passa in i EU:s gröna omställningsplan. Frankrike har tillsammans med de forna öststaterna i EU krävt att kärnkraften ska godkännas medan Tyskland vill ha grönt ljus för naturgas. 

Beslutet är kontroversiellt

Att EU-kommissionen därmed sätter ner foten kommer att välkomnas av näringslivet som länge väntat på besked om vad som kan räknas som miljömässigt hållbara investeringar. Men beslutet är kontroversiellt och skär genom länder och partier. Svenska Miljöpartiet säger nej till kärnkraft medan de finska De Gröna nyligen sa att kärnkraften är nödvändig del för att bygga hållbara energisystem.  

Klimatkrisen

Kärnkraften ses alltså som ett nödvändigt komplement till sol- och vindkraften. Och naturgasen, trots att den bara släpper ut 25 procent mindre koldioxid än olja, säkrar sin plats som en slags (halv)grön bro bort från olja och kol till framtidens energimix av sol och vind.

EU:s energiförsörjning i otakt

EU:s nya regelverk drivs fram av den allt allvarligare klimatkrisen. Den gröna omställningen ska gå snabbt enligt EU-ländernas gemensamma tidsplan. Därmed har energiförsörjningen hamnat i otakt med utvecklingen av nya gröna kraftslag. Europa skakas av höga elpriser, kolkraften har tack vare EU:s handel med utsläppsrätter straffat ut sig ekonomiskt. Sol, vindkraft och vätgas är inte tillräckligt utbyggda för att kunna ersätta kolet fullt ut. Därför behövs kärnkraften och naturgasen. 

Kärnkraftsindustrin i både USA och Europa satsar på vad man kallar ”nästa generations kärnkraft” som inte använder kylvatten.  Miljardären Bill Gates är stor anhängare av kärnkraften som en lösning till klimatkrisen och är en av investerarna bakom TerraPower345-megawatt Natrium Reactor, en teknik där man satsar på flytande fluorsalt för lagring. Enligt förespråkarna är detta både säkrare och billigare.

Men industrins påståenden är också ifrågasatta. Debatten om kärnkraftens nackdelar, de långa bygg-och tillståndsprövningarna, och kostnaderna, kommer fortsätta. 

Naturgas – varken fossilfri eller förnybar

Att naturgasen blir en del av Europas energiförsörjning under lång tid framöver är mer förvånande. Naturgas är varken en fossilfri eller förnybar energikälla, ändå får den grönt ljus. 

Beslutet att räkna in naturgas som en grön energikälla i EU kommer bara en knapp månad efter att COP26-förhandlingarna avslutades i Glasgow och lär få tuff kritik från bland annat Indien. Den allians av rika länder med bland annat Europeiska Investeringsbanken i spetsen som gått samman för att stoppa lån och investeringar till naturgasprojekt i utvecklingsländer sticker i ögonen. Rika länder ger sig rätten att fortsätta med naturgas men förväntar sig att utvecklingsländer omedelbart ska klara sin tillväxt med hjälp av sol och vind. 

Det mest anmärkningsvärda med EU-kommissionens besked är alltså att själva definitionen att EU:s hållbara energiförsörjning i framtiden ska bygga på förnybar energi nu får stryka på foten. 

Att både kärnkraft och naturgas ändå får grönt ljus är en eftergift till den nya energipolitiska verklighet som nu har sitt grepp om Europa. Den stora paradoxen är att klimatkrisen drev fram ett ja till ett fossil energiform - naturgas. 

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimatkrisen

Mer i ämnet