SVT Nyheters utrikeskommentator Eva Elmsäter.

Den tysta majoriteten bar fram Trump

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Donald Trump har gjort det han sa att han skulle göra, vinna stort. Efter en av de tuffaste och mest uppslitande valkampanjerna någonsin vann Donald Trump över Hillary Clinton. Trots alla opinionsundersökningar som pekade åt ett annat håll.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Donald Trump bars fram av den tysta majoriteten som han själv talat om men som etablissemanget och det demokratiska partiet inte trott på. Det talas om att det är vita arbetarklassväljare som gjort revolt mot Washington och den politiska klassen. Att människor som normalt sett inte går och röstar nu har gjort det för att välja Donald Trump.

Vad som är tydligt efter det här valet är att USA blivit ett oerhört delat land och det kommer att bli svårt för den nya presidenten att leda. Att läka de sår som rivits upp under valrörelsen kan komma att ta lång tid, om det nu går överhuvudtaget.

Sprickor har visat sig mellan människor när det gäller inkomst, utbildning och inte minst etnisk tillhörighet. Och dessutom mellan storstad och landsbygd. De skillnaderna har säkert funnits där hela tiden men i den här valrörelsen har de blivit tydligare.

Stoppa immigranter

Donald Trump har i sin kampanj ofta utnyttjat rivaliteten mellan olika grupper, och talat om att förhindra immigration till USA. Det har väckt oro bland många med utländsk härkomst men samtidigt har det fallit i god jord i områden med stor arbetslöshet.

Hillary Clinton har försökt nå kvinnor och minoriteter och hon har talat om lika lön, föräldraledighet, sjukförsäkring och billigare collegeutbildning, Hon har samtidigt lovat skapa fler jobb särskilt genom att förbättra infrastrukturen i USA. Men framförallt har hon målat upp bilden av ett mera jämlikt och mänskligt samhälle. Hon vill förbättra förhållandena för medelklassen och de fattiga.

Rädsla för rasism

Hillary Clinton har lyckats få stöd från afro-amerikaner och latinos. De grupperna ser Donald Trumps politik som en återgång till det gamla onda Amerika där rasismen frodades och där det var tydliga gränser mellan människor beroende på hudfärg. Trump har också talat om människors religion och ursprung på ett sätt som oroar många. Men uppenbarligen har minoritetsväljarna inte röstat i tillräckligt stor utsträckning för att ge Hillary Clinton segern.

Donald Trump har lovat att skapa nya jobb i USA och till och med att få tillbaka jobben till områden där stora tillverkningsindustrier lagt ned. Han har vänt sig till arbetslösa gruvarbetare, stålarbetare och bilarbetare och lovat dem de goda tiderna tillbaka. Det har fått stort genomslag i flera av USA:s ekonomiskt hårt drabbade områden.

Smart outsider

Framförallt har Donald Trump framställt sig själv som en smart affärsman som ska ordna ekonomin, en som kommer utifrån som inte är invecklad i politiken i Washington och som inte är korrumperad. Det har också gått hem bland väljarna som säger sig vara trötta på den politiska eliten som inte bryr sig om vanliga människors problem.

Donald Trump har fått ett enormt genomslag bland vit arbetarklass i hela USA. Man kan se tydliga skillnader i hur människor röstat beroende på jobb och utbildning. Det här är Trumps verkliga kärnväljare och det är ingen liten grupp. Och det visade sig att det är både män och kvinnor som röstat på honom. Det är också otippat att så många kvinnor röstat på honom efter alla skandaler som varit med hans uttalanden om kvinnor och övergrepp mot kvinnor. Det verkar vara något som har upprört medelklass och välutbildade kvinnor i större utsträckning.

Foto: Robin Linderborg/SVT

Nu återstår att se hur Donald Trump kommer att agera när han väl har makten. Republikanerna har ju dessutom kvar majoriteten i kongressen så det kommer inte att finnas några hinder där för Trumps politik. Frågan är också hur det republikanska partiet kommer att agera eftersom Donald Trump inte har särskilt bra kontakter med det egna partiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA:s nye president

Mer i ämnet