Denver kan bli första stad i USA där användande av svamparna inte leder till åtal. Foto: TT

Denver ska rösta om psykedeliska svampar

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Denver, Colorado, ska få rösta om att nedklassa brott som rör psykedeliska svampar.

Skulle förslaget gå igenom skulle Denver bli första stad i USA där användande av svamparna inte längre leder till åtal.

Folkomröstningen ska ske i maj, men gäller inte en full legalisering. I stället handlar lagförslaget om att polis och domstolar kraftigt ska nedprioritera innehav, odlande och användande av svamparna, som innehåller det narkotikaklassade ämnet psilocybin.

Handel med svamparna ska fortsatt vara olagligt och lagförslaget gäller bara de som är 21 år eller äldre.

Folkomröstningen är ett resultat av att 5 500 personer i staden skrivit under en namninsamling.

”Många vill se ändring”

Mannen bakom initiativet, Kevin Matthews, säger till The Denver Post att han hoppas att förslaget öppnar för en debatt om droger och hur många som hamnar i fängelse på grund av dem, oavsett resultatet i maj.

– Det är många människor i vårt land som vill ser en ändring av narkotikalagarna, och i synnerhet för psykedeliska droger, säger Matthews, som påstår att han själv använder dem mot depression.

– Det finns ett stort stöd för förslaget och nu när det ska röstas om det har vi en rejäl chans att ha det här samtalet på en nationell nivå.

Även i delstaten Oregon finns en kampanj för att avkriminalisera psykedeliska svampar, men där väntas en eventuell folkomröstning först 2020.

Ny våg av psykedeliska droger

Lagarna kring de psykedeliska drogerna har debatterats allt mer i USA i takt med att forskningen kring den medicinska användning av droger som LSD, psilocybin (psykedeliska svampar) och MDMA (ecstacy) har fått allt mer uppmärksamhet de senaste åren.

Både MDMA och psilocybin har exempelvis lyfts fram som tänkbara hjälpmedel för att behandla psykisk sjukdom och den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, har till exempel klassat MDMA-assisterad terapi som så en kallad ”genombrottsbehandling” för posttraumatiskt stressyndrom, PTSD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.