Invånarna i Denver i delstaten Colorado röstade på onsdagen ja till att det verksamma ämnet psilocybin i hallucinogena svampar bör avkriminaliseras. Foto: AP/TT-David Zalubowski/AP/TT

Denver ska avkriminalisera hallucinogena svampar

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Denver, Colorado, har röstat ja till att avkriminalisera psykedeliska svampar.

Ja-sidan vann med en knapp majoritet – 50,6 procent och staden blir därmed den första i USA att avkriminalisera psykedeliska svampar.

Det handlar inte om en full legalisering, utan om att polis och domstolar kraftigt ska nedprioritera innehav, odlande och användande av svamparna, som innehåller det narkotikaklassade ämnet psilocybin – vilket i praktiken innebär en avkriminalisering.

Handel med svamparna ska fortsatt vara olagligt och lagförslaget gäller bara de som är 21 år eller äldre.

Negativ bild av Denver

Motståndare till förslaget tycker bland annat att initiativet spär på en negativ bild av Denver som en fristad för droger, eftersom Colorado var en av de första delstaterna i USA som legaliserade cannabis.

Förespråkare för en lagändring har under valkampanjen pekat på studier som hävdar att psilocybin inte är beroendeframkallande och kan användas vid behandling mot depression.

Ny våg av psykedeliska droger

Lagarna kring de psykedeliska drogerna har debatterats allt mer i USA i takt med att forskningen kring den medicinska användning av droger som LSD, psilocybin (psykedeliska svampar) och MDMA (ecstacy) har fått allt mer uppmärksamhet de senaste åren.

Både MDMA och psilocybin har exempelvis lyfts fram som tänkbara hjälpmedel för att behandla psykisk sjukdom och den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, har till exempel klassat MDMA-assisterad terapi som så en kallad ”genombrottsbehandling” för posttraumatiskt stressyndrom, PTSD.

Kalifornien sa nej

Ett liknande försök att ta bort psilocybin på listan över olagliga substanser genomfördes i delstaten Kalifornien förra året. Men ja-förespråkare lyckades inte samla tillräckligt med röster och förslaget avslogs.

Även i delstaten Oregon finns en kampanj för att avkriminalisera psykedeliska svampar, men där väntas en eventuell folkomröstning först 2020.

Rösträkningen i Denver är än så länge bara preliminärt då man fortfarande ska räkna röster från invånare bosatta utanför USA samt militär på utlandsuppdrag – dock brukar de rösterna vara få till antalet och beräknas inte ändra resultatet. Den 16 maj kommer det slutgiltiga resultatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.