Åke Wehrling och Samir Abu Eid i Gaza Foto: SVT

”Det blir bara värre”

Uppdaterad
Publicerad
SVT:s Mellanösternkorrenspondent Samir Abu Eid berättar att konflikten mellan Hamas och Israel blir allt allvarligare.

Det är tredje dagen för SVT:s team på plats i Gaza. Samir Abu Eid, Mellanösternkorrenspondent, vittnar om en stad som under fredagskvällen är lugn och ödslig men som under dagarna både attackerar och blir attackerad med allt större intensitet.

”Allvarligt”

–På ytan är det lugnt, stilla och ödsligt precis som i går. Men med jämna mellanrum hörs stora explosioner som kan vara raketer som skickas härifrån in i Israel och flygbomber från Israel in i Gaza. Och det är många civila som drabbas av splitter från de här bomberna.

Enligt honom är ser risken för att konflikten ska utvecklas till ett fullskaligt krig allt större ut i dag.

–Det blir ju bara värre och värre här. Det är tredje dagen och det skjuts fler och fler palestinska raketer mot Israel och israeliska flygräder mot Gaza. Samtidigt har Israel kallat in 16.000 reservister som gör sig redo utmed gränsen och det ser väldigt allvarligt ut.

Andra länder kan medla

I dag var det meningen att det skulle råda några timmars vapenvila när den Egyptiska premiärministern var här, men det höll inte.

–Det verkar inte som att varken Hamas eller israel är intresserad av någon vapenvila just nu.

Att andra arabländer som Egypten reser in i Gaza och engagerar sig och erkänner Hamas tror Samir Abu Eid kan vara nödvändigt om det ska finnas någon chans att få stopp på konflikten.

–Samma sak med Tunisien. Deras utrikesminister ska komma hit. I de här länderna är det nya ledare som styr, det är islamister som står nära Hamas, och nu så kanske de kan försöka spela en viktig roll som medlare för att få slut på det här våldet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striderna mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet