Massbröllop har blivit vanligare i Libanon i takt med att landets ekonomi försämrats. Foto: SVT

Det gäller att inte kliva på någon annans brudklänning

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Musiken strömmar ut ur högtalarna, och Tony Aad tar Walaq under armen. Efter dem stiger ytterligare ett brudpar ut på den röda mattan. Sedan ett till. Och ännu ett. Det gäller att inte kliva på någon annans klänning när fyrtiofyra brudar och brudgummar samsas om utrymmet.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Uppe på läktaren sträcker tre tusen finklädda familjemedlemmar och vänner sina halsar. Tårar rinner och en tung doft av olika parfymer blandas i eftermiddagsvärmen. Det här är absolut det största bröllopet jag varit på. Jag ser brudpar i olika åldrar – en del par verkar ha fått vänta länge på den här möjligheten. 

”Allt färre unga libaneser har råd att gifta sig”

Massbröllop har blivit vanligare i Libanon i takt med att landets ekonomi försämrats. Idag har allt färre unga libaneser råd att gifta sej och kunna börja ett liv tillsammans.

Medan vi står bakom den stora scenen och väntar på att ceremonin ska börja berättar Walaq Sahari att hon och hennes fästman velat gifta sig länge. Hon jobbar som lärare, och Tony är militär. Med statsanställdas löner är det svårt att spara ihop till summan som en bröllopsfest kostar. Samtidigt var det otänkbart att leva ihop utan giftermål: 

” Jag vill ha barn och familj” förklarar Walaq. ”Så många av våra vänner flyttar utomlands för att få jobb. Det är svårast för de unga”.

”Politik och religiös tillhörighet spelar stor roll”

I ett land där 18 religiösa minoriteter lever sida vid sida spelar politik och religiös tillhörighet en stor roll. Massbröllop ordnas av olika religösa församlingar och även av politiska partier.

Det här bröllopet betalas av den katolske miljardären Michel Daher från Zahle som varje år ordnar ett en gigantisk vigselceremoni för unga par från olika kristna församlingar. Förutom bröllopsklänningen och inbjudningarna får varje par en gåva på motsvarande 5000 dollar till sitt blivande hem.

Bara ett par veckor före det kristna bröllopet i Zahle höll shiamuslimska Hizbollah – vars väpnade gren slåss i inbördeskrigets Syrien – ett bröllop för 31 brudpar. Tidigare i år hölls ett bröllop med 196 par sponsrat av den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas.

”Präster av olika tillhörigheter läser upp vigsellöftena”

Så ringer kyrkklockorna. Präster av olika tillhörighet – maronitiska, grekiskkatolska, armeniskt ortodoxa  – läser upp vigsellöftena för brudparen ett efter ett.

Walaq tar mikrofonen och det blir tyst. Tiden står stilla en stund. Tillräckligt länge för att vi alla som är där kan känna hur stort ögonblicket är. 

”Ja” svarar hon.

Fyrverkerierna startar och festen kan börja.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.