Förbundsdagsbyggnaden i Berlin upplyst i tyska flaggans färger. Foto: TT

Det här behöver du veta om valet i Tyskland 2017

Uppdaterad
Publicerad

Vad innebär Erststimme? Vilken tid stänger vallokalerna och när kan man vänta sig ett första valresultat?

SVT Nyheter guidar dig igenom valet till den tyska förbundsdagen.

Hur många får rösta?

Söndagen den 24 september går tyskarna till val. 61,5 miljoner personer över 18 år är berättigade att rösta i valet till den tyska riksdagen, förbundsdagen. Cirka 3 miljoner är förstagångsväljare, men över 22 miljoner är 60 år eller äldre, uppger Deutsche Welle.

Val i Tyskland 2017
Foto: TT

Vad röstar man om?

På tyskarnas valsedel finns två saker att ta ställning till, en distriktsrepresentant (Erststimme) och ett politiskt parti (Zweitstimme). Erststimme och Zweitstimme står för vardera hälften av de 598 grundläggande platserna i parlamentet. Väljarna kan rösta på en distriktsrepresentant som tillhör ett parti, men välja ett annat parti för partirösten.

Foto: TT

När kommer de första resultaten?

Vallokalerna stänger klockan 18, då kommer de första prognoserna som är baserade på vallokalsundersökningar. De brukar vara mycket tillförlitliga och kort därefter trillar de första resultaten in från distrikten. Vid 19-tiden kommer de första undersökningarna som är baserade på faktiska röster och då kan man få en ganska klar fingervisning om hur det kommer att sluta. Någon gång under natten mot måndagen kommer det slutgiltiga resultatet.

Foto: TT

Hur fördelas mandaten?

Ibland får ett parti fler platser genom personrösterna än vad som är proportionellt med tanke på partirösterna. För att kompensera detta får de andra partierna extra platser, så kallade överhängsmandat. Efter valet 2013 fick parlamentet totalt 630 platser. Tyskland tillämpar femprocentsspärr till förbundsdagen, baserat på partirösterna.

Foto: TT

Vad händer efter valet?

Det nya parlamentet måste sammanträda senast en månad efter valet. Vanligtvis brukar kanslerskandidaten hos det parti som får flest röster ta initiativ till att blida koalition med ett eller flera partier. Parlamentet måste också rösta om kanslerskandidaten ska väljas till ny förbundskansler.

QUIZ: Vad kan du om Tyskland?

TV: Därför ska du bry dig om jätten Tyskland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet