Studenten Becky och hennes arbetskamrat Maddy. Foto: Jonas Ohlin

”Det här blir väldigt intressant”

Uppdaterad
Publicerad

Britterna vaknade på fredagen upp till en politisk soppa. På väg till jobb och skolor är det många som pratar politik. Kaos, hat och skräp, var några av orden som användes när SVT Nyheter pratade med folk på Londons gator.

– Det här kommer onekligen att bli väldigt intressant, säger studenten Becky.

Det strömmar människor in och ut ur tågstationen Victoria Station i centrala London. De flesta har bråttom och många pratar politik.

Val i Storbritannien 2017

– Oj, oj, det är bara skräp. Det här kommer bli kaos, säger en herre i förbifarten, när SVT ber honom kommentera det politiska läget.

LÄS MER: Brittisk politik är i kaos efter nattens val

– Ja, jag lyssnade precis på BBC om den politiska situationen, säger en kvinna och rycker ur en hörlurssladd ur örat.

– Det är ju något av en överraskning att det blev så här. Men chockad? Nej det är jag inte. Jeremy Corbyn gjorde en väldigt bra kampanj, så jag gissade att det skulle bli jämnt, säger hon.

”Det finns så mycket hat”

Becky går på universitetet och jobbar extra i närheten av Victoria Station. Hon har sällskap av arbetskamraten Maddy och de tycker båda att den politiska situationen är riktigt spännande nu.

– Jag har blandade känslor för resultatet. Å ena sidan är det ju väldigt intressant. Samtidigt tycker jag att det har varit alltför mycket elakheter på sociala medier under valkampanjen. Det har verkligen blivit en spänd miljö mellan de två stora politiska blocken. Det finns så mycket hat. Nu måste vi sluta peka ut varandra som syndabockar, säger hon.

LÄS MER: Trots katastrofval – May ska be om drottningens tillåtelse att bilda regering

Både Becky och Maddy är övertygade om att Storbritannien kommer lämna EU, som planerat och att det vore omöjligt med en ny folkomröstning. De tror inte heller att Theresa May kommer att avgå efter att Tories backat i valet.

– Nu måste politikerna hoppa ner från sina höga hästar och börja samarbeta, säger Maddy.

LÄS MER: Så skulle riksdagen se ut med brittiska valsystemet

De flesta Londonbor som SVT Nyheter intervjuat de senaste dagarna har en väldigt tydlig politisk uppfattning. Antingen är man övertygat konservativ och tycker Labours Jeremy Corbyn är helt galen, eller så är man övertygad Labour-anhängare och anser att Theresa Mays Tories förstör landet.

Becky kallar sig själv hälften Labour-hälften Tories och var väldigt nära att rösta Labour men till slut blev det ändå Tories.

Foto: Jonas Ohlin

Proteströsten – skrev ”svarta kvinnor!”

Kosha Palmer är 24 år och jobbar som personlig assistent. Han proteströstade och skrev ”black women!” (”svarta kvinnor!”) med svart bläck på sin valsedel. Ett meddelande som han fotade av och sprider i sociala medier.

– Jag bryr mig inte om de politiska partierna. Självklart röstade jag inte. Jag ville bara skicka mitt eget budskap till systemet och visa att jag inte bryr mig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet