Brandmän jobbade med att släcka det sista av branden på tisdagsmorgonen. Foto: Yves Herman/Reuters/TT

Det här vet vi om branden i Notre-Dame

Uppdaterad
Publicerad

Elden slukade både spiran och trätaket från 1100-talet. Ovärderliga konstföremål gick förlorade. Frankrikes president har lovat att återuppbygga den 850-år gamla gotiska katedralen. Det här är vad vi vet om storbranden i Notre-Dame.

Branden upptäcktes när det populära turistmålet började stänga för besökare strax före 19-tiden på måndagen 15 april. Första synliga tecknet var att rökmoln och eldflammor slog upp från taket till katedralen intill spiran.

Elden spred sig sedan fort över takkonstruktionen i trä och hela byggnaden var hotad att brinna ner till grunden. Strax före 20-tiden kollapsade den 93 meter höga spiran och kort därefter rasade även taket.

Storbranden i Notre-Dame

Hundratals brandmän deltog

400 brandmän deltog i släckningsarbetet av det historiska landmärket. Klockan 03 meddelade insatsledare Jean-Claude Gallet att byggnadens huvudstruktur i sten kunde betraktas som räddad. Man hade då lyckats hejda elden från att nå de två klocktornen på byggnadens norra sida. Enligt vice inrikesministern Laurent Nuñez var katedralen vid brandens mest intensiva period endast 15 till 30 minuter från att brinna ner till grunden.

Strax innan klockan 10 på tisdagen meddelade den franska brandkåren att elden var helt släckt.

Vattenbombning skulle skadat

USA:s president Donald Trump twittrade under kvällen om att flygplan med vattentankar kanske kunde användas för att släcka elden, men metoden avfärdades eftersom man bedömde att vattenbombning skulle förstöra hela byggnaden.

Utreds som olycka

Det är inte känt vad som utlöste branden. Men polisen utreder ärendet som en olyckshändelse  Vid tidpunkten för branden pågick en omfattande renovering av Notre-Dame och stora delar av katedralen var omgärdat av byggnadsställningar. Man tror att renoveringsprojektet på något sett har bidragit till att den utlösande gnistan tändes.

Enligt åklagaren Remy Heitz finns det inga tecken på att branden skulle varit anlagd, skriver AFP.

Flera historiska föremål räddade

Exakt vilka historiska skatter som gått förlorade i branden är för tidigt att svara på, men två av de religiöst betydande föremål som katedralen starkast förknippas med har räddats. En bit som sägs ha tillhört Jesus törnekrona klarade sig, liksom ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX.

Eftersom byggnaden renoverades flyttades också ett tiotal statyer för första gången från toppen av taket för att rengöras. Tack vare flytten räddades de också från branden.

Poliser och brandman lindrigt skadade

En brandman uppgavs ha fått allvarliga skador, men under tisdagsmorgonen uppskattades personen vara lindrigt skadad. Också två poliser ska ha skadats lindrigt, skriver Paris brandkår på Twitter.

Inga dödsfall har rapporterats i samband med branden.

Löfte om återuppbyggnad

Frankrikes president Emmanuel Macron har lovat att katedralen, som började byggas år 1163 och klassas som ett världshistoriskt monument, ska återuppbyggas – och vara klart inom fem år.

– Vi kommer att bygga upp Notre-Dame tillsammans, sade han under en tv-sändning under brandkvällen.

En insamling har startat som är öppen för vem som helst att donera till. De franska multimiljardärerna François-Henri Pinault och Bernard Arnault har redan tillsammans donerat 300 miljoner euro till restaurationen.

Fakta: Katedralen Notre-Dame

Katedral i Paris som började byggas 1163 under kung Ludvigs VII:s regeringstid, och som fortsatte byggas i runt 200 år. Formgavs av Maurice de Sully.

Den utgjorde ett viktigt led i den franska katedralgotik som växte fram under andra halvan av 1100-talet. Särskilt stor betydelse fick strävbågarna samt tvärskeppsfasaderna från 1250-talet. Interiören förändrades under påverkan av 1600-talets klassicism. Under franska revolutionen slogs bland annat den västra fasadens kungaskulpturer sönder. E E Viollet-le-Duc genomförde 1845–64 en rekonstruktion efter vilken Notre-Dame åter tett sig som en helhet.

Notre-Dame har klassats som ett världshistoriskt monument av FN. Katedralen har omkring 12–14 miljoner besökare om året.

Byggnaden pryds av skulpturer av mytologiska varelser, gargoyler, som ofta är sammansatta av flera djurkroppar. Den mest kända av dem är ”Stryge”, en demonliknande varelse som ser ut över Paris och vilar ansiktet i händerna.

Katedralen var skådeplatsen för Victor Hugos berömda roman ”Ringaren i Notre-Dame” från 1831, där huvudpersonen Quasimodo, som beskrivs som puckelryggad, finner en fristad i katedralen där han anställs som klockringare.

Källor: TT, NE, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Notre-Dame

Mer i ämnet