Wilford Martinez, t h, räddas ur sin översvämmade bil. Foto: TT

Houston dränks av vatten

Uppdaterad
Publicerad

Situationen i det av orkanen Harvey drabbade Texas blir allt mer desperat. Skyfallen fortsätter och tusentals människor hotas av störtfloder och plötsliga översvämningar.

Enligt den nationella vädertjänsten NWS är översvämningarna värre än allt som tidigare upplevts, de saknar motstycke, rapporterar AFP.

Wilford Martinez, t h, räddas ur sin översvämmade bil. Foto: TT

Alla tiders regnrekord

På söndagen varnade man för att det på vissa platser i Texas kan falla 50 tum regn – närmare 1300 mm! Det skulle så fall vara den största nederbördsmängd som hittills registrerats i delstaten.

Totalt bor 6,5 miljoner människor i de områden som hotas av vattenmassorna.

– Vi har att göra med en triangel av pågående regn, som inkluderar Houston, Victoria och Corpus Christi. Vi kommer att fortsätta få enormt kraftigt regn, säger Greg Abbot, guvernör i Texas.

Tretusen medlemmar i Nationella gardet har kommenderats in för att hjälpa till och runt 250 motorvägar i Texas har stängts på grund av stormen, tillade Abbott, rapporterar Reuters.

LÄS MER: Tusentals flyr översvämningarna i Texas

Enligt Houstons borgmästare Sylvester Turner kommer det kraftiga regnandet och blåsten att fortsätta i fyra- fem dagar, rapporterar CNN.

Alla kommersiella flyg har ställts in vid Houstons Bush Intercontinental Airport.

President Donald Trump kommer att besöka Texas på tisdag för att få en bild av situationen, uppger Vita huset enligt Reuters.

Mer regn kommer

Harvey är den kraftigaste storm som har nått USA sedan 2005 och den starkaste som slagit till mot Texas de senaste 50 åren.

En gata i Galveston. Foto: TT

Harvey, som nu har graderats ned till tropisk storm, kommer att dröja sig kvar över Texas i fyra till fem dagar, enligt de senaste väderrapporterna.

LÄS MER: Efter orkanen Harvey – nu kommer skyfallet

Enorma mängder regn är att vänta och befaras kunna orsaka svåra översvämningar.

Mer regn kommer

Texasguvernören Greg Abbot uppger att minst 50 centimeter regn har fallit i vissa områden, och lika mycket till kan vara att vänta.

I Harris County, som innefattar Houston och där drygt 4,5 miljoner människor bor, uppmanas invånarna att stanna i sina hem.

– Vägarna är förrädiska, säger Houstons borgmästare Sylvester Turner.

”Krigszon”

Vittnen säger att samhället ser ut som en krigszon efter att Harvey kommit med vindar upp till 58 meter per sekund och kapat många hus på hälften. Andra hus har fått sina tak bortblåsa och tusentals fönster har förstörts.

De invånare i Rockport, Texas, som hörsammat varningarna och lämnat sina hem i kustsamhället uppmanas att hålla sig borta, rapporterar Reuters.

LÄS MER: Tiotusentals flyr från Gulfkusten

– Snälla, kom inte tillbaka, det finns inget för er här, säger den lokale domaren C H Burt Mills några timmar efter att Harvey drabbat delstatens kust.

Husvagnshem har välts och båtar har flutit in på gatorna i orter nära kusten.

Myndigheten för krishantering säger att de långsiktiga effekterna kommer att bli stora.

– Det här kommer att bli en oöverträffat lång och frustrerande händelse för delstaten Texas, säger Brett Long vid myndigheten, till MSNBC. Återhämtningen efter den här katastrofen kommer att ta flera år.

”Kommer ta flera år”

Myndigheten för krishantering säger att de långsiktiga effekterna av översvämningarna kommer att bli stora.

– Det här kommer att bli en oöverträffat lång och frustrerande händelse för delstaten Texas, säger Brett Long vid myndigheten, till MSNBC.

– Återhämtningen efter den här katastrofen kommer att ta flera år.

Fakta: Amerikanska oväder

Andra amerikanska oväder med förödande konsekvenser:

Orkanen Sandy drog in över nordöstra USA den 29 oktober 2012. Stora nederbördsmängder föll över land samtidigt som havsvatten trycktes mot kusten. Under dygnet som följde blev miljoner människor utan ström, flygplatser stängdes, nästan 20 000 flyg ställdes in och tågen stod stilla.

Sandy orsakade skador för enorma belopp och dödade över 100 människor i USA. Innan stormen nådde USA ställde den till med stora skador i Karibien, där minst 67 människor dog.

Orkanen Katrina träffade New Orleans direkt som en kategori 3- storm och ödelade staden 2005. Vattenmassor översvämmade stora delar av New Orleans och många människor klättrade upp på sina hustak för att invänta räddning. Omkring 1 200 människor dog, enligt vädermyndigheten National Weather Service.

Orkanen som drabbade Galveston i Texas i september 1900 var av den näst starkaste graden på orkanskalan, kategori 4, med en maximal vindhastighet på nästan 65 meter i sekunden.

Omkring 8 000 människor omkom. De ekonomiska skadorna beräknades till 20 miljoner dollar, motsvarande cirka 700 miljoner i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.