Foto: TTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Flera döda och tiotusentals utan hem i Harveys framfart

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals har tvingats fly från sina hem undan stormen Harvey. Dödssiffran stiger och vissa områden kan få ett års nederbörd under en vecka. Samtidigt som de tillfälliga uppsamlingsställena som finns för evakuerade är överfulla befaras läget förvärras ännu mer.

Enligt Washington Post har minst nio bekräftats omkommit på grund av stormen, men myndigheter befarar att den siffran kommer att öka eftersom stormen bland annat kan leda till att tornadoer uppstår.

Utöver drunkningsrisken varnar myndigheter för att människor kan bli sjuka till exempel av kolmonoxidförgiftning eller bara genom att vada i vattnet.

– Det som vi är mest oroliga för är kemikalier i vattnet, säger Renee Funk vid hälsomyndigheten CDC, som råder människor att tvätta sig noga.

LÄS MER: Houston dränks av vatten

Vattnet förväntas stiga

Den tropiska stormen Harvey, som tidigare klassades som en orkan, är den starkaste stormen att slå till mot Texas på 50 år. Den senaste veckan har det regnat lika mycket som det vanligtvis gör under ett helt år i delstaten. Resten av veckan förväntas innebära än mer skyfall, med störst mängd regn på onsdagen och torsdagen.

Houston, Texas. Foto: TT

På vissa platser har det fram till måndagen fallit 76 cm regn och det väntas ytterligare 61 cm.

LÄS MER: Efter orkanen – nu kommer skyfallen

Fullt på uppsamlingsställena

Minst 150 akuta räddningsinsatser pågår just nu och över 3.000 personer har räddats i den översvämmade staden. Fler än 30.000 människor behöver ett tak över huvudet nu.

Larmcentralen i Houston har tagit emot sammanlagt 75.000 telefonsamtal, enligt CNN. De som fastnar i telefonköer vänder sig till sociala medier, och myndigheter i Baytown, en förort öster om Houston, uppmanar invånare att hänga ut vita handdukar eller lakan för att påkalla räddningspersonalens uppmärksamhet.

George R. Brown utställningscenter i Houston fungerar som tillfälligt uppsamlingsställe för evakuerade. Under måndag natt, lokal tid hade fler än 5.500 personer sökt sig till centret och det kommer hela tiden fler i behov av hjälp. Röda Korsets talesperson Lloyd Ziel säger till AP att det nu inte finns fler sängplatser och människor får sova på stolar eller på golvet.

Nationalgardet kallas in

Villagata i Houston. Foto: TT

Eftersom skyfallet väntas fortsätta är man rädd att två stora vattenreservoarer i Houston ska brista. Vattenutsläppen från dammarna förväntas översvämma hus i området under måndagen.

– Om vi inte börjar släppa ut vatten nu, så kommer det att bli högre nivåer med okontrollerade vattenmassor vid dammarna som får större påverkan på samhällena runtomkring, säger Lars Zetterstrom, i arméns ingenjörsförband i Galvestondistriktet till Reuters.

TV: Se de frivilliga i Texas som lånar ut sina båtar

President Donald Trump besöker Texas

USA:s president Donald Trump har twittrat aktivt om stormen och ska under tisdagen besöka det drabbade området. Presidenten har uttryckt också sitt stöd till de som drabbats.

”Historisk nederbörd i Houston, och över hela Texas. Översvämningarna är utan motstycke, och mer regn kommer. Folkets ork är otrolig. Tack!” Foto: Skärmdump Twitter

LÄS MER: Hör svenska Thelma Green från översvämningens Houston

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Harvey

Mer i ämnet