Foto: privat

Hör svenska Thelma Green från översvämningens Houston

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Thelma Green bor i Houston och är en av alla människor som har drabbats av Harvey, den värsta stormen som har skakat Texas på 50 år.

– Just nu har vi blivit tillsagda att vara inomhus. Själva området som vi bor i är översvämmat, så gatorna är översvämmade. Men vattnet har inte kommit in i vårt hus än, säger Thelma Green, som bor i Houston tillsammans med sina två barn i ett envåningshus, i SVT:s Morgonstudion.

Hon berättar att hennes grannar som bor i tvåvåningshus har erbjudit familjen att komma in till dem ifall vattnet börjar sippra in i familjen Greens hem.

Stormen Harvey

Just nu försöker Thelma Green att bära upp större möbler som står på golvet till vinden för att de inte ska bli förstörda, och för att förbereda sig har hon bunkrat upp med mat och vatten för en vecka framåt.

LÄS MER: Tusentals flyr översvämningarna i Texas

Har lärt sig av orkanen Ike

– Efter nyhetsrapporterna gick jag i väg i onsdags för att vara tidigt ute. De sa att man behöver tre liter vatten per dag och person, så det har jag köpt till mig och mina barn.

Thema Green var med om när orkanen Ike drabbade Houston 2008 och hon har lärt sig mycket av den erfarenheten säger hon.  

– Då var vi utan el i sju dagar och hade inte förberett oss. Jag hade jag ingen aning om hur saker och ting gick till. Nu är jag lite lugnare för jag har lärt mig väldigt mycket från förra gången.

TV: Rådet till översvämmande; ”Klättra upp på taket”

Försöker vara lugn

Hon berättar också att hon försöker vara lugn eftersom hennes åttaåring, som följer nyhetssändningarna tillsammans med henne, är orolig.  

– Barnen frågar massa saker som varför vi inte kan gå ut och varför det regnar så mycket. Självklart är jag rädd för jag vet inte vad som kommer hända med vårat hus, men jag försöker ändå vara lugn för barnens skull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Harvey

Mer i ämnet