Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det ryska kriget i domstol

Det ryska kriget i internationell domstol

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina har stämt Ryssland för att ha ”vänt upp och ner” på folkmordskonventionen i den Internationella domstolen i Haag. Nu ska domstolen besluta om de har jurisdiktion i ärendet.

När Ryssland först invaderade Ukraina 2014, var det med motiveringen att Ukraina utförde folkmord på rysktalande invånare.

Förra året stämde Ukraina Ryssland i den Internationella domstolen (ICJ) i Haag, för att bevisa att de inte bedrivit något folkmord och att det istället är Ryssland som har förvrängt konventionen för sin egen vinning.

Den 18 september återupptogs förhandlingarna som nu väntas pågå mellan 18-27 september.

Förutom Ukraina, har 32 stater bestämt sig för att stötta landet. Dessa innefattar Kanada, Australien och samtliga EU-länder förutom Ungern.

Ryssland vill att åtalet ska läggas ner

Ryssland var först ut på måndagen med att föra sin talan om det pågående målet.

– Ukrainas anspråk i sig och taktik i dessa förhandlingar visar tydligt att de nonchalerar korrekt rättskipningsförfarande, säger Gennady Guzmin, ambassadör för ryska utrikesministeriet.

På tisdagen var det Ukrainas tur.

– Ryssland missbrukade och bröt mot folkmordskonventionen genom att använda anklagelser om folkmord som förevändning för en fullskalig invasion, säger Anton Korynevych, talesperson för Ukraina.

En fråga om jurisdiktion

ICJ har i en preliminär domstolsförhandling i mars förra året beordrat Ryssland att avsluta all militär operation omedelbart.

Ryssland har ignorerat domstolens befallning, och ICJ har inget sätt att verkställa beslutet.

Det som ska beslutas i nuläget är om den Internationella domstolen har jurisdiktion att ta upp fallet. Det beslutet kommer om cirka en månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.