Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Det ryska kriget i internationell domstol

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina har stämt Ryssland för att ha ”vänt upp och ner” på folkmordskonventionen i den Internationella domstolen i Haag. Nu ska domstolen besluta om de har jurisdiktion i ärendet.

När Ryssland först invaderade Ukraina 2014, var det medmotiveringen att Ukraina utförde folkmord på rysktalande invånare.

Förra året stämde Ukraina Ryssland i den Internationella domstolen(ICJ) i Haag, för att bevisa att de inte bedrivit något folkmordoch att det istället är Ryssland som har förvrängt konventionen försin egen vinning.

Den 18 september återupptogs förhandlingarna somnu väntas pågå mellan 18-27 september.

Förutom Ukraina, har 32stater bestämt sig för att stötta landet. Dessa innefattar Kanada,Australien och samtliga EU-länder förutom Ungern.

Ryssland vill att åtalet ska läggas ner

Ryssland varförst ut på måndagen med att föra sin talan om det pågående målet.

– Ukrainasanspråk i sig och taktik i dessa förhandlingar visar tydligt att denonchalerar korrekt rättskipningsförfarande, säger Gennady Guzmin,ambassadör för ryska utrikesministeriet.

På tisdagen var detUkrainas tur.

– Ryssland missbrukade och bröt motfolkmordskonventionen genom att använda anklagelser om folkmord somförevändning för en fullskalig invasion, säger Anton Korynevych,talesperson för Ukraina.

En fråga om jurisdiktion

ICJ har i en preliminärdomstolsförhandling i mars förra året beordrat Ryssland att avslutaall militär operation omedelbart.

Ryssland har ignorerat domstolensbefallning, och ICJ har inget sätt att verkställa beslutet.

Det somska beslutas i nuläget är om den Internationella domstolen harjurisdiktion att ta upp fallet. Det beslutet kommer om cirka enmånad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.