”Det skulle ta 14-15 minuter för Nordkorea att nå vårt territorium med en robot”

Uppdaterad
Publicerad

Som svar på USA:s presidents hot om att möta Nordkoreas upptrappning med ”eld och raseri”, har Nordkorea svarat med att hota den amerikanska Stillahavsön Guam med ”förebyggande operationer”, om USA fortsätter med sina provokationer.
Det skulle ta 14-15 minuter för Nordkorea att nå ön Guam med en robot, rapporterar Guam nyhetsförmedling, Guam´s News .

Guam är en ö i västra Stilla havet och är ett amerikanskt territorium.

Guam nyhetsförmedling, Guam´s News berättade under onsdagsmorgonen att det skulle ta 14-15 minuter för Nordkorea att nå ön Guam med en robot. Det bekräftas av Guam Homeland Security.

– Det viktigaste för befolkningen i Guam vid en eventuell robotattack från Nordkorea är att hitta cementkonstruktioner för att kunna skapa sig skydd, berättar nyhetsankaret Nick Delgado på Guam´s News.

Militären hanterar frågan

Upprinnelsen till rapportering kom efter att Nordkorea hotat att attackera ön, som ett svar på Donald Trumps ultimatum om att Nordkorea ”kommer mötas av eld och raseri och en kraft vars like världen aldrig tidigare skådat” om de inte slutar med sina hot mot USA, som kom under tisdagskvällen. 

Guam har en befolkning på 179.000 invånare och Guam Homeland Security säger att hotnivån inte har sjunkit sedan Nordkoreas uttalande, men säger att militären hanterar frågan och vill inte i nuläget varna befolkningen, berättar Guam´s News.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet