SVT Nyheters Erika Bjerström på plats i USA noterar hur fallet Kashoggi allt mer kommit att handla om president Trumps eventuella inblandning i det hela. Foto: SVT / TT

”Det spekuleras om att Trump erbjöd Saudiarabien en väg ut”

Uppdaterad
Publicerad

Världens ögon riktas nu mot Istanbul efter journalisten Jamal Khashoggis försvinnande. SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström befinner sig i USA och ser hur allt fler spekulerar kring huruvida Donald Trump verkligen vill se en ärlig lösning på fallet.
– Spekulationerna här i USA är att Donald Trump erbjöd Saudiarabien en väg ut, säger hon.

Officiellt fortsätter Saudiarabien att neka – vad ska man tro om det?

– Enligt uppgifter till CNN så kommer de att tillstå att Khashoggi avled under förhör på det saudiarabiska konsulatet i Istanbul, men att det inte var sanktionerat av Saudiarabiens ledning. Spekulationerna här i USA är att Donald Trump erbjöd Saudiarabien en väg ut, i något som höll på att eskalera i en total kris i landet, genom att själv föreslå att det var mördare som hade haft ihjäl journalisten. Det gjorde han på måndagen och bara några timmar senare så tycks Saudiarabien ha kommit fram till samma förklaring, enligt uppgifterna i CNN. Sedan är det inte så många som tror på den förklaringen att det skulle ha skett utan konprinsens vetskap, men det är än så länge spekulationer.

Har det hänt något liknande tidigare?

– Det har hänt, men det var länge sedan. Under kalla kriget hände det förstås att säkerhetsunderrättelsetjänster avrättade medborgare i andra länder. Men det här är oerhört flagrant och sänder kalla kårar längs ryggraden på alla journalister och människorättsaktivister runtom i världen. Det är en väldigt tydlig varning från Saudiarabien att man inte ska vara kritiker mot regimen.

Vad kan det här få för följder för Saudiarabien?

– Det intressanta är att den nuvarande regeringen i USA har utvecklat väldigt nära band till den nye kronprinsen i Saudiarabien. Och när Trump fick frågan om det skulle påverka vapenexporten om det visar sig att regimen stod bakom mordet så så svarade han nej. Han sa att det skulle kosta oss alldeles för mycket för USA. Det visar att de ekonomiska konsekvenser från Saudiarabiens kanske viktigaste allierade inte kommer bli särskilt kännbara. Saudiarabien vet också att de, som världens största oljeproducent, har makten över oljepriserna i världen

– En reflektion är att USA vänder världen ryggen. De deltar allt mindre i det som upprätthåller världsordningen vad gäller liberala värderingar. Många här i USA ser ett mönster av att vi lever i en tid där chefen för interpol blir anhållen i Kina, där Ryssland har ihjäl egna medborgare på brittiskt territorium och nu detta. Saudiarabien hade inte vågat göra detta om de inte visste att de har Trump-administrationen vid sin sida och att det inte skulle få så allvarliga konsekvenser för dem.

Hur kan det påverka Sveriges relation till Saudiarabien?

– Sverige har en vapenexport till Saudiarabien. Men Sverige är just nu mitt uppe i en besvärlig regeringsdbildning. Så det är inte troligt att den sittande regeringen väljer att vidta några sanktioner bara från Sveriges sida i det här läget. När vi vet lite mera kan man nog se framför sig att både EU och FN kommer att reagera. Men innan dess måste bilden klarna lite mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet