Foto: SVT

”Det var som en förvaring”

Uppdaterad
Publicerad

Anders bodde på Västberga Boende i ett drygt år, han satt mest på sitt rum – påverkad av droger. ”Det året gav mig ju ingenting”, säger han till SVT Nyheter.

Anders, som är i femtioårsåldern, bodde tidigare på en campingplats i en förort till Stockholm, tills han blev erbjuden en plats på stödboendet Västberga Boende av Socialtjänsten. Han hade gått på droger i flera år och kämpat varje dag för att få tag på mat.

–Ett boende med egen dusch, toalett och lagad mat var ju toppen för mig. Att de sedan inte ställde några krav på drogfrihet var perfekt.

Västbergamodellen

Väl på Västberga Boende höll han sig mest på sitt rum, där han använde droger så fort han hade råd att köpa. När han gick ner i matsalen för att äta var det oftast påverkade personer som kom in och var kaxiga och högljudda.

–På kvällarna fanns det en vakt, men han grep ju bara in om det blev våldsamt, annars stod han och pratade med märkbart drogpåverkade människor som om ingenting.

Hur påverkade tiden på Västberga Boende ditt drogberoende?

–Ja alltså, visst, jag knarkade mindre men det var ju först och främst för att jag fick mindre pengar när jag bodde där. När folk kom dit med droger så blev man ju sugen, men i mitt fall hade jag inte råd att köpa så ofta.

–Grejen är att det inte finns något program för någon, det är mer som en förvaring. Personalen sitter ju bara och räknar in de boende, inget mer. På det året jag bodde där blev jag erbjuden ett sånt där samtal av personalen, men det gav mig ju ingenting heller.

Har du någon kontakt med personer därifrån?

–Nej, det har jag inte direkt. Det är svårt att hålla någon kontakt med dem, det är ju så mycket droger.

När det gick upp för Anders att tiden på Västberga Boende inte skulle leda vidare så kontaktade han Socialtjänsten och bad om att få komma därifrån.

–Det lockade såklart att det var ett lågtröskelboende, men det ruttnade man på sen. Det hände ju ingenting, jag fick varken vård eller hjälp med att ta mig vidare till ett eget boende eller så.

I dag bor han på ett boende med nolltolerans och har varit drogfri i ett halvår.

–Det här känns bra. Jag vill ju vara drogfri, och det är ett måste här.

Fotnot: Anders heter egentligen någonting annat.

I kvällens aktuelltstudio möts Marie Ljungberg Schött (M), Socialnämnden Stockholm (from i morgon tf socialborgarråd) och Christer Karlsson, ordförande KRIS, för att diskutera ämnet vidare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västbergamodellen

Mer i ämnet